Δωρεάν τρόφιμα με μεσογειακές γεύσεις

 -        Παιδιά τι φάγατε σήμερα;

-        Μακαρόνια με κεφαλογραβιέρα!

Με ζυμαρικά και κεφαλογραβιέρα διανέμονται τα πρώτα δωρεάν τρόφιμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμβολικά, πρώτα από το Χαμόγελο του Παιδιού στις εγκαταστάσεις του οργανισμού στο Μαρούσι.

Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει η διανομή κι άλλων προϊόντων στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 25 εκατ. ευρώ κι είναι συγχρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ε.Ε.

Προκειμένου ν΄ αποφευχθούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν με διαφοροποιήσεις κι ενστάσεις η κατανομή του προγράμματος έγινε σε τρεις γεωγραφικές ζώνες ώστε να ευνοηθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις.

Κάθε προϊόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα διανέμεται ανά ζώνη, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι.

Οι συμμετοχές ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά και για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα και σε εταιρείες, με μικρότερα οικονομικά μεγέθη, σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο χωρισμός σε 3 διαφοροποιημένες Ζώνες επέτρεψε, επίσης, τη διαφοροποίηση ορισμένων διανεμόμενων προϊόντων.

Το υπουργείο εκτίμησε ότι δεν έχει νόημα να διανεμηθεί στην Κρήτη γραβιέρα, η οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει, αλλά ορισμένα άλλα τυριά, όπως το κασέρι κ.ά.

 

Βασικές πτυχές του προγράμματος

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα  από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. αλλά κι από εθνικούς πόρους, με στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής των κοινωνικά ευπαθών ομάδων κατά προτεραιότητα, μέσω δωρεάν διάθεσης σ’ αυτές μεγάλης ποσότητας βασικών τροφίμων.

Το πρόγραμμα στα σχολεία αποσκοπεί και στην εξοικείωση των παιδιών με την υγιεινή διατροφή.

Εκτός από τους πολίτες της ΕΕ που ωφελούνται, ταυτόχρονα  ενισχύεται όμως η αγροτική οικονομία διότι διατίθενται στην αγορά ελληνικά προϊόντα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που κινητοποιεί και την αγορά: Παραγωγικές μονάδες, επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που διανέμονται, μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.

Το σύνολο των δικαιούχων της δωρεάν διανομής τροφίμων, που αρχίζει αύριο, με προβάδισμα στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς ως κοινωνικοί εταίροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων, όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη την χώρα. Πηγές από το υπουργείο, τονίζουν πως η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος  Δεκεμβρίου 2013.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις