Κ.Γιαννόπουλος:να βοηθήσουμε τις οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους

 

 

 

Συνέντευξη του Κώστα Γιαννόπουλου, προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

 

- Σήμερα για πρώτη φορά το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρχίζει συμβολικά τη διανομή από σας από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας στο Μαρούσι. Πως το βλέπετε αυτό;

 

«Πάντα συνεργαζόμασταν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων αλλά το γεγονός ότι αρχίζει η διανομή από εμάς φέτος δηλαδή βρίσκει ανταπόκριση μια προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 18 χρόνια έχει τη σημασία του. Μας τιμά ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας. Από κει πέρα δεν είμαστε υπέρ της φιλανθρωπίας της οκάς. Είμαστε κατά του οίκτου και της συμπόνιας μπροστά στις κάμερες αλλά υπέρ της αξιοπρέπειας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» φτιάχτηκε για να στηρίξει το παιδί και την οικογένεια. Προβλήματα βέβαια, υπήρχαν πάντα, διότι υπήρχαν και παλαιότερα οικογένειες που περνούσαν κρίση επιβίωσης, αλλά το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δραματικά από το 2011».

 

- Πιστεύετε όμως ότι με τη διανομή δωρεάν τροφίμων αλλάζει κάτι;

 

«Η διανομή τροφίμων από μόνη της δεν μπορεί ν΄ αλλάξει κάτι αλλά είναι ένα σημαντικό βοήθημα.  Από κει και πέρα, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε παιδιά και οικογένειες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να τους παράσχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Το θέμα το δικό μας δεν είναι να δώσεις μια σακούλα τρόφιμα και να τελειώσεις αλλά να βοηθήσεις τους ανθρώπους να βρουν μια λύση, να σταθούν στα πόδιά τους, στην κρίση που περνάμε. Στα σπίτια μας φιλοξενούνται μόνιμα 340 παιδιά, σε 13 σπίτια σε όλη την Ελλάδα και όλα αυτά χρειάζονται υποστήριξη: Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, ιατρικές υπηρεσίες, ψυχολογική στήριξη ακόμη αν θέλετε κι εκπαιδευτική στήριξη. Με το πρόγραμμα διανομής τροφίμων θα στηρίξουμε 10.000 παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που οι γονείς τους μένουν άνεργοι και σταματούν κάθε δραστηριότητα που έκαναν μέχρι πρότινος. Ακόμη και το να σταματήσει τ΄ αγγλικά του, πέρα από το θέμα της μάθησης, αλλά της δραστηριότητας καθεαυτής είναι δύσκολο, γιατί αλλάζει η ζωή του…».

 

- Έχουν έρθει για σας από την Κοινότητα για ελέγχους στο πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων;

 

«Ναι, πολλές φορές κι έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τη δουλειά μας. Βλέπουν ότι τα τρόφιμα πάνε πράγματι σε αυτούς που τα δικαιούνται. Υπ΄ αυτήν την έννοια χαιρόμαστε ότι βγάζουμε ασπροπρόσωπη την Ελλάδα».

 

- Πέρα από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, τι θα ζητούσατε όμως ακόμη αν είχατε τη δυνατότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

 

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε πολύ μεγάλες αποθήκες γιατί υπάρχει κόσμος που βοηθάει αλλά δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις για να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το υλικό. Θα θέλαμε 5 διαφορετικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, κι αν μη τι άλλο τουλάχιστον στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη να μας παραχωρηθούν χώροι για όλα όσα μας στέλνουν και δεν έχουμε που να τα βάλουμε, ενώ τα χρειαζόμαστε. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν οικογένειες λ.χ. που αντιμετώπισαν έκτακτες καταστάσεις π.χ. κάηκε το σπίτι τους από μια πυρκαγιά. Υπάρχουν άνθρωποι που μας στέλνουν έπιπλα. Εμείς μπορούμε έτσι να στηρίξουμε μια οικογένεια, να της βάλουμε μέσα ένα κρεβάτι, κάτι να εξοπλίσουμε κάπως το σπίτι τους. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι πρέπει να έχουμε και κάποιες εγκαταστάσεις, για να χρησιμοποιήσουμε. Θα σας πω ακόμη το εξής ότι οι οικογένειες που χρειάστηκαν στήριξη πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο ’11-’12. Εξυπηρετούσαμε περίπου 20.000 παιδιά και τώρα μιλάμε για 43.000 κι αν είχαμε δυνατότητα θα εξυπηρετούσαμε και περισσότερα».

 

- Αληθεύει κ. Γιαννόπουλε ότι έρχονται γονείς κι αφήνουν τα παιδιά τους λόγω κρίσης;

«Βγήκε ένας και το είπε κι αυτό έγινε σημαία. Εξέθεσε την αξιοπρέπεια των οικογενειών, ξεφτίλισε την ελληνική οικογένεια. Κανείς δεν αφήνει το παιδί του λόγω φτώχειας. Μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπου και πάλι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να παρατήσουν τα παιδιά τους αλλά να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδιά τους. Έρχονται ξένοι δημοσιογράφοι και με ρωτούν συνέχεια γι΄ αυτό. Δεν είναι έτσι. Η ελληνική οικογένεια φροντίζει τα παιδιά της μέχρι τα 35 και τα 40, φροντίζει τα παιδιά της που έχουν χάσει τη δουλειά τους, φροντίζει τα εγγόνια, υπάρχουν θείες και θείοι που βοηθούν και μ΄ αυτό που είπε ο κ. Πρωτόπαππας του χωριού SOS,  για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ψάχνουν όλα τα διεθνή μέσα να δουν οικογένειες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους».

 

 - Μιας και είπατε για οικογένειες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους με τη μικρή Μαρία τι γίνεται;

«Βγήκε η διαδικασία για την επιμέλεια η οποία ανήκει προσωρινά στο Χαμόγελο του Παιδιού. Μένει να ξεκαθαριστούν πολλά` έγιναν παρανομίες, πρέπει να γίνουν ανακρίσεις. Πάντως το κοριτσάκι είναι πολύ καλύτερα. Από και πέρα μέλλει η Εισαγγελία ν΄ αποφασίσει αν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να πάει στη φυσική του μητέρα, να πάει για υιοθεσία κ.ο.κ.».

 

- Πιστεύετε ότι θα γινόταν όλος αυτός ο ντόρος αν το παιδί δεν ήταν ένας ξανθός άγγελος;

«Όχι κι αυτό τους είπα κι από την αρχή. Βεβαίως είναι ένα πολύ όμορφο κοριτσάκι. Φιλοξενούμε παιδιά που είναι και μελαχρινά και ξανθά και με άσπρο και μαύρο και κίτρινο δέρμα και τ΄ αγαπάμε όλα.

 

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης της μικρής Μαρίας υπήρξε ένα  θετικό αποτέλεσμα, διότι άνοιξαν ξανά πολλοί φάκελοι παιδιών, αποκαλύφθηκαν παρανομίες, φάνηκε η γύμνια. Η μικρή λειτούργησε σαν σύμβολο και κινητοποίησε πολύ κόσμο. Από κει και πέρα υπερβολές πάντα υπάρχουν στη χώρα μας. Βγαίνουμε και μιλάμε για εξαφανίσεις παιδιών – και μιλάμε για παιδιά που είναι κατά κύριο λόγο στην εφηβεία κι εξαφανίζονται οικειοθελώς - κι άλλοι βγαίνουν και λένε ότι εξαφανίστηκαν 500 παιδιά!  Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν αλλά είναι συγκεκριμένες, ο Μπεν, η μικρή Αννούλα κ.ά.  Εμείς λέμε ότι αν εξαφανιστεί κάποιο παιδί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα παιδιά να παίζουν, ούτε να τα τραβολογούν οι γονείς τους, γιατί νομίζουν ότι θα τους τα πάρουν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις