Α.Τσαυτάρης:σε εξέλιξη ο διάλογος για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του ΥπΑΑΤ και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων
Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε πολύ καλά και τα προβλήματα των αγροτών, είστε κοντά στους αγρότες άρα πρέπει να σας ρωτήσω και τις εξελίξεις γύρω από το νέο φόρο ακινήτων, που δεν αφορά  μόνο τα αστικά ακίνητα αλλά αφορά και τη γη. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε κι εσείς τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, εσείς πως λάβατε αυτές τις αντιδράσεις και τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει. Μπορεί να αλλάξει κάτι; Και δεν είναι μόνο ο πολιτικός τακτικισμός.

Υπουργός: Ο διάλογος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σας θυμίζω ότι είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται είναι η τρίτη πρόταση που καταθέτει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς το συγκεκριμένο σκοπό. Έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις. Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα σας θυμίζω το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έκανε διάλογο με βουλευτές και σήμερα εξακολουθεί να γίνεται διάλογος.

Δημοσιογράφος:
Εσείς, τα ζείτε από κοντά όλα αυτά.

Υπουργός: Και εγώ συμμετείχα στις αρχικές συζητήσεις όταν κληθήκαμε στο Μαξίμου να πούμε όλοι τις απόψεις μας.
Κοιτάξτε, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρώτον να μην νομίσει ο κόσμος ότι δεν πληρώνουν οι αγρότες φόρο, για τα σπίτια τους πληρώνουν κι αυτοί φόρο, όπως πλήρωνε ο κάθε κάτοχος σπιτιού, είτε ήταν το σπίτι του στην επαρχία ή στο χωριό, είτε ήταν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, μέσω της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια δεν είναι σωστό ότι πλήρωναν κάτι οι αγρότες. Πλήρωναν κάτι οι αγρότες σε ό,τι αφορά στα οικήματά τους και τα σπίτια τους. Το θέμα είναι ότι αν επεκταθεί αυτό και στα αγροτεμάχια, είτε αυτά έχουν εξοχικά ή οτιδήποτε άλλο, ή δεν έχουν και τίποτε μέσα. Εκεί λοιπόν εκείνο που εγώ είπα είναι ότι πρώτον εάν μιλάμε να φορολογήσουμε την παραγωγή του αγρότη δηλαδή το εισόδημά του, από την 1η του έτους θα το κάνουμε ούτως ή άλλως, γιατί όλοι οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Κατά συνέπεια εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ακρίβεια «αυτά ήταν τα έξοδά σου, αυτά ήταν τα έσοδά σου, άρα είχε κέρδος 1.000 € το μήνα» και θα κληθεί να φορολογηθεί γι’ αυτό το εισόδημά του, όπως φορολογείται ο οποιοσδήποτε πολίτης. Άρα το παραγωγικό κομμάτι έχουμε την ευχέρεια από την 1η του έτους να το φορολογούμε με αντικειμενικό και σωστό τρόπο και χωρίς αδικίες.
Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο, δηλαδή μια αστική αξία ή μια υπεραξία που μπορεί να έχει ένα χωράφι γιατί είναι παραλιακό και ενδέχεται στο μέλλον κάποιος να το πάρει και να κάνει ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βλέπετε ότι είναι άλλος ο άξονας και η προσέγγιση αυτού του πράγματος, γι' αυτό και βάζουν υψηλότερες αξίες στις παραλίες. Θέλουμε να εξαντληθεί αυτός ο διάλογος για να κάνουμε κάτι όσο το δυνατό πιο δίκαιο. Γιατί μιλώντας τώρα με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θέλω να πω ότι ο γεωργός μας, θυμηθείτε συνεχώς τις διαμαρτυρίες τους ότι έχουν ένα υψηλό κόστος εισροών, δηλαδή κόστος παραγωγής, είτε ένεκα ενέργειας έχουν  υψηλή ενέργεια, είτε άλλο κόστος εισροών δηλαδή τα φυτοφάρμακα, το πλαστικό, το λίπασμα και τα λοιπά επομένως δεν πρέπει να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο αυτό το κόστος, γιατί όσο το ανεβάζουμε, τόσο μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά.

Δημοσιογράφος:
Και τόσο ερημώνει βεβαίως η αγροτική παραγωγή και η αγροτική γη.

Υπουργός: Δεν ερημώνει. Απλά δυσκολεύεται κάποιος να πει «θα μπω κι εγώ σε αυτό τον τομέα», τώρα που γυρίζει ο κόσμος στη γεωργία γιατί σου λέει «θα τα βγάλω πέρα; Δεν θα τα βγάλω;».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις