Το μεροκάματο της Κυριακής διχάζει

 Ποικίλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες ιδίως μικροκαταστηματαρχών κι εργαζομένων στο εμπόριο δημιουργεί η απόφαση για το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων, για πρώτη φορά.

 Όπως λένε, ανοίγει ο δρόμος για λουκέτο στα μικρά καταστήματα, καθώς δεν θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν μικροεπαγγελματίες έμποροι στις υποχρεώσεις, που δημιουργούν τέτοιες ρυθμίσεις με δουλειά 7 ημέρες το χρόνο, επί 12ωρου βάσεως  ούτε να πληρώσουν μεροκάματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βάλουν στα μαγαζιά τους σε λουκέτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο θ΄ αποτελέσει προπομπό για γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου.

Αντιδράσεις προέρχονται κι από τις γυναίκες, οι οποίες ήδη έχουν επιβαρυμένο ωράριο σε δουλειά – οικογένεια κι η αργία της Κυριακής ήταν μια ανάσα.

 Για κερκόπορτα που θ΄ ανοίξει το δρόμο για τα χειρότερα, κάνουν λόγο τα κόμματα της Αριστεράς, που τονίζουν ότι για την υποκατανάλωση δεν φταίει η Κυριακή αλλά η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών κι οι μνημονιακοί μισθοί.

Στο θέμα αυτό έχει παρέμβει κι η Ορθόδοξη εκκλησία, υπέρ των εργαζομένων, για το ζήτημα του εκκλησιασμού.

Οι υποστηρικτές του ωραρίου της Κυριακής τονίζουν ότι το μέτρο θα είναι καλό για όσους δεν βρίσκουν το χρόνο να ψωνίσουν και θα βοηθήσει στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, κυρίως από τους τουρίστες και τους επισκέπτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί των εργαζομένων στο εμπόριο με βάσει τις διαπραγματεύσεις παραμένουν τυπικά τουλάχιστον, ως έχουν, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των συλλογικών φορέων το αργότερο ως το 31 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις