5ο Thessaloniki Tax Forum

 

 

Πραγματοποιήθηκε το 5ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε  το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2013, στο ξενοδοχείο the MET, στη Θεσσαλονίκη.
 
O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στην ομιλία του στο συνέδριο δήλωσε: «Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγουν στους δρόμους οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι -διαφοροποιούμενοι από το ΣΔΟΕ, που θέτει στο στόχαστρο ευρύτερα την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος- θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας». Παράλληλα επεσήμανε πως, σε ότι αφορά τα δημόσια έσοδα, «όλες οι ενδείξεις είναι ότι πάμε καλά και νομίζω ότι είμαστε πάνω από τους στόχους, τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο». Τέλος, τόνισε ότι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013. «Στόχος μας είναι να κατεβάσουμε τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στον ένα μήνα».

Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε το ερώτημα «δημοσιονομική προσαρμογή ή ανάπτυξη» ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής Νίκος Καραβίτης, επισημαίνοντας ότι «ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη, αλλά για τη σταθερότητα της οικονομίας υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι ξεκινάς από σημείο δημοσιονομικής ηρεμίας». Ο κ. Καραβίτης επισήμανε -στοιχειοθετώντας τη θέση του- ότι «ο Κέινς δεν λέει πουθενά ότι ξεκινάς με 160% δημόσιο χρέος και πρέπει να το διευρύνεις κι άλλο για να έρθει η ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο πως ο περιορισμός του δημόσιου χρέους μπορεί να μην είναι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη, αλλά είναι αναγκαία», ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να φύγουμε από τον κρατισμό και τον προστατευτισμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πρότυπα και να παράγουμε, γιατί το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί και πάλι με δανεικά». Συμπλήρωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά προήλθε από την τοξικότητα του δημόσιου τομέα κι αν αυτός δεν εξυγιανθεί «δεν θα υπάρξει ποτέ ρευστότητα».
 
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φορολογικό σύστημα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε υλοποιούνται στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που υιοθέτησε η χώρα, με στόχο ένα κράτος πιο οικονομικό, ευέλικτο, φιλικό και χρήσιμο στον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας προς τη διεθνή κοινότητα είναι πως η Ελλάδα προσπαθεί αξιόπιστα και συστηματικά να αλλάξει πορεία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ανάγκη ευρηματικής αντιμετώπισης με αντίστοιχη ισχυρή πολιτική βούληση, των συστημικών αδυναμιών του φορολογικού μας συστήματος, που υπονομεύουν την αρμονική λειτουργία του οικονομικού οικοσυστήματος της χώρας, σε συγκεκριμένα επίπεδα και μορφές λειτουργίας του». Ο κ. Κώστας αναφέρθηκε και στο υπό διαβούλευση επίκαιρο νομοσχέδιο του ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) ο οποίος «φαίνεται να μην θεσμοθετείται με την έννοια του φόρου στην συνολική εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας, με ανάλογο απαλλασσόμενο, αλλά με την μορφή αποζημίωσης για τη κτήση και τη χρήση της ακίνητης περιουσίας». Ο ίδιος σημείωσε πως «καλή συνταγή θα ήταν, με τα σημερινά δεδομένα, να εντείνουμε τις προσπάθειες αναζήτησης ιδεών και προτάσεων για την υιοθέτηση πολιτικών που θα μπορούσαν να φέρουν δημόσια έσοδα χωρίς επιβολή φόρων. Ικανά όχι μόνο να ικανοποιήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά να απαλείψουν ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα».
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, «υπάρχουν τέτοιοι εν δυνάμει, κοστολογημένοι μάλιστα τομείς, για στοχευμένη παρέμβαση, όπως ενδεικτικά:

  -   Πάταξη της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, παραοικονομίας και παρεμπορίου
  -  Κατάργηση 1.000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων, χωρίς ανταπόδοση
  -  Αξιοποίηση Κρατικής Περιουσίας
  -  Καινοτομικά, στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας
  -  Αριστοποίηση βαθμού εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων και εισφορών

 
Οι χορηγοί του 5ου Thessaloniki Tax Forum ήταν:
Gold Sponsors: EY, PWC
Silver Sponsor: ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Δικηγορική Εταιρία
Bronze Sponsors: Deloitte, ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwath, Ορθολογισμός ΑΕ
Xορηγοί επικοινωνίας ήταν οι: Ναυτεμπορική, Αγγελιοφόρος της Κυριακής και Business Partners καθώς και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας οι ιστότοποι naftemporiki.gr, aggelioforos.gr.
 
To Forum υποστήριξαν: Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις