“Χέρι” στην πρώτη κατοικία θέλουν να βάλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητώντας την κατάργηση του νόμου Κατσέλη. Αντίθετα, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προστασία της.
Αυτό ακριβώς το θέμα συζητήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην συνάντηση που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.
Η τρόικα επέμενε στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στον προσδιορισμό από τα δικαστήρια των κριτηρίων του«συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Αυτό όμως είναι κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση.
Επίσης η τρόικα ζήτησε την κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Και σε αυτό υπάρχει η αντίρρηση της ελληνικής πλευράς.
Πάντως το θέμα των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά σοβαρό, ακόμα και για την κυβερνητική συνοχή αλλά και την κοινωνική ειρήνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε ανάγκη δεν πρέπει να φοβούνται. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Σύνθετο επίσης είναι και το θέμα με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Όπως είναι γνωστό η συμφωνία με την τρόικα του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να κλείνει στην τριετή διάρκεια των των συμβολαίων μένοντας ακόμη ανοικτό το να θα «πειραχθούν» οι ισχύουσες συμβάσεις ή όχι. Την ίδια ώρα όμως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιμένει στην εξαετή διάρκεια των συμβάσεων, όπως επιζητούν οι έμποροι και να διατηρηθούν κανονικά μέχρι την συμβατική τους λήξη, οι ισχύουσες συμβάσεις. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.