Προστατέψτε τους ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ενιαίους όρους στη σήμανση των τροφίμων στην κοινοτική νομοθεσία, για την ύπαρξη ή όχι γλουτένης, ώστε να προστατεύονται άνθρωποι με δυσανεξία σ΄ αυτήν, πρότεινε η Κομισιόν με τον κανονισμό υπ΄ αριθμόν1155/2013, της 21ης Αυγούστου 2013, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Πλούσια σε γλουτένη δημητριακά είναι το σιτάρι κι η σίκαλη ενώ η βρώμη και το κριθάρι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα. Το τελευταίο διάστημα η αγορά στρέφεται και σε κουινόα που είναι χωρίς γλουτένη, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει στομαχοντερικά προβλήματα.
Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στους ανθρώπους αυτούς και, γι’ αυτό, θα πρέπει να  απουσιάζει από τη διατροφή τους ή να υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή τους.     
Ειδικά προϊόντα έχουν παραχθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας και κυκλοφορούν στην αγορά στα οποία ν΄ απουσιάζει η γλουτένη, εξαιτίας της οποίας φουσκώνει το ζυμάρι και γίνεται ψωμί ή ό,τι άλλο.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από
τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανούν
τον καταναλωτή αλλά είναι σαφείς και να μην του προκαλούν σύγχυση.
Όπως σημειώνεται, ο  κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 41/2009 της Επιτροπής, θεσπίζει κανόνες για τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές σχετικά με την απουσία ή τη μειωμένη παρουσία γλουτένης στα τρόφιμα. Όμως προβλέπεται κατάργηση του κανονισμού  αυτού από τις 20 Ιουλίου 2016.
Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την Κομισιόν,  θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και να μην παραπλανούνται ούτε να οδηγούνται σε σύγχυση από τις πληροφορίες που παρέχουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων σχετικά με την  απουσία ή τη μειωμένη παρουσία γλουτένης σε τρόφιμα και μετά την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 41/2009.
Για το λόγο αυτό τροποποιείται  το άρθρου 36 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, με σκοπό να καθορίσει η Επιτροπή ενιαίους όρους για τις πληροφορίες που μπορούν να παρασχεθούν από υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων σχετικά με την απουσία ή τη μειωμένη παρουσία γλουτένης στα τρόφιμα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις