ΕΕ – ΗΠΑ: Μπρά  ντε φερ  119 δις ευρώ

Σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων είναι οι ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις εταιρικής σχέσης . Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η συζήτηση διεξάγεται σε καλή ατμόσφαιρα και ήδη έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.
Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται βέβαια στη σκιά της συμφωνίας με τον Καναδά, η οποία καθορίζει εν πολλοίς και την τύχη των ΠΟΠ προϊόντων, όπως συνέβη δηλαδή με φέτα – ελαιόλαδο, σε ό, τι αφορά στην τύχη τους στις ΗΠΑ.  Σε κάθε περίπτωση εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην εξαγωγική δραστηριότητα κι ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγές αλλά και έντονες πιέσεις των εγχώριων προϊόντων στην αγορά.
«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι είμαστε πλέον και πάλι στο προσκήνιο με την ΕΕ - ΗΠΑ για τις συνομιλίες του εμπορίου» , δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ. «Κάνουμε καλή και σταθερή πρόοδο σε ευρύ φάσμα των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να κάνει την επιχείρησή μας διατλαντική  πιο αποδοτική και αποτελεσματική , διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα προστασίας και τα δικαιώματα για τους καταναλωτές . Ας κρατήσουμε τα μάτια μας για το βραβείο: περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες- περισσότερη ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή οικονομία », ανέφερε ο Ντε Γκουχτ.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΕΕ – ΗΠΑ σταμάτησε τον περασμένο Ιούλιο. Οι διαπραγματευτές συζήτησαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων: επενδύσεις ,  εμπόριο, υπηρεσίες, ενέργεια, πρώτες ύλες, καθώς και μια σειρά
κανονιστικών θεμάτων: ρυθμιστική συνοχή, τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και τομεακές προσεγγίσεις.
Οι συνομιλίες για τις δημόσιες συμβάσεις έλαβαν χώρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η οποία ακυρώθηκε λόγω της διακοπής  λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν και ζητήματα που αφορούσαν στη φυτοϋγειονομική προστασία, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας,  πολιτική ανταγωνισμού, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη, ναύλοι κ.ά. Η  συνάντηση για τη ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει  προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες στις 27 Νοεμβρίου.
    • Στον τομέα των επενδύσεων συνεχίστηκε η συζήτηση για τη σύγκριση των αντίστοιχων προσεγγίσεων για απελευθέρωση και προστασία των επενδύσεων.
    • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στις διασυνοριακές υπηρεσίες, τις χρηματοπιστωτικές, τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εμπορίου συμφώνησαν να συζητήσουν την κανονιστική συνεργασία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
    • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία των οριζόντιων κανόνων
και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τομείς αλλά και για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο πέρα από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κι έβαλαν ένα πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η κανονιστική συμβατότητα : ιατρικές συσκευές ,
καλλυντικά , φαρμακευτικά προϊόντα , χημικά , τα φυτοφάρμακα , τις πληροφορίες και επικοινωνιών (ΤΠΕ ) και αυτοκίνητα . Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν το Δεκέμβριο ή από το 2014.
• Στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνέχισαν τις συνομιλίες άρχισαν τον Ιούλιο για πώς να αναπτύξει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που
πρόσωπο. Και οι δύο πλευρές βλέπουν μια προβλέψιμη αγορά ενέργειας και πρώτων υλών, ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν το Δεκέμβριο.
Ο στόχος της εταιρικής σχέσης υψηλού επιπέδου για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις είναι η απελευθέρωση εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο συνασπισμών ΕΕ – ΗΠΑ , που μαζί αποτελούν το 40 % της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής  του Λονδίνου μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει στην ΕΕ οικονομικά κέρδη 119 δις ευρώ, εφόσον εφαρμοζόταν πλήρως. Οι δυνατότητες για εξαγωγές της ΕΕ προς ΗΠΑ θα είχαν άνοδο κατά 28%  κερδίζοντας της
εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών επιπλέον € 187 δισεκατομμύρια ετησίως.
Οι κοινοτικοί υπερθεματίζουν της επικείμενης συμφωνίας τονίζοντας ότι έτσι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από μια τέτοια συμφωνία που θα φέρει επιπλέον € 545 στην διαθέσιμου εισοδήματος κάθε χρόνο σε μια τετραμελή οικογένεια εντός ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος διότι ως και 80% των συνολικών κερδών από μια τέτοια συμφωνία θα προέλθει από τη μείωση δαπανών, που επιβάλλονται από τη γραφειοκρατία, τους δασμούς, τους κανονισμούς κ.ά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις