Επίσκεψη στο Νομό Καστοριάς πραγματοποίησε ο Α.Τσαυτάρης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε την Καστοριά
«Το Φράγμα του Νεστορίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως»


Επίσκεψη στο Νομό Καστοριάς πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
O κ. Τσαυτάρης, παρουσία της Βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ κας Μαρίας Αντωνίου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ.Φιλώτα Ταλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς  Δημήτρη Σαββόπουλου και του Δημάρχου Νεστορίου κ.Χρήστου Γκοσλιόπουλου επισκέφθηκε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Φράγματος του Νεστορίου.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 29.733.636 ευρώ και αφορά στην κατασκευή φράγματος Νεστορίου αλλά και αρδευτικών δικτύων με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο, στο Νομό Καστοριάς. Το Φράγμα που κατασκευάζεται στον ποταμό Αλιάκμονα, στην περιοχή του Νεστορίου, θα έχει ύψος 75 μ. και θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων όπου ένα ποσοστό, περίπου 60%, είναι η κοίτη του ποταμού. Με την κατασκευή του Φράγματος και των συνοδευτικών αρδευτικών δικτύων εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 73.000 στρεμμάτων.
Ο κ. Τσαυτάρης βρέθηκε στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας, όπου ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες μηχανικούς για την πορεία υλοποίησης των έργων, που πλέον μετά από παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το έργο στον ποταμό Αλιάκμονα, όπου διαπιστώθηκε η εξέλιξη των έργων.
Αναφερόμενος στο έργο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό έργο, για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που θα έχει πολλαπλές χρήσεις, με ποικιλότροπα οφέλη τόσο για τον τόπο, όσο και για την εθνική μας οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΥπΑΑΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσει σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τον τόπο. Πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει πυλώνα για να πατήσει κάπου ο τόπος αυτή τη στιγμή και ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο.
Εδώ προσπαθούμε συνολικά να κάνουμε μια παρέμβαση που στο τέλος όλων αυτών να μπορεί να αρδεύσει, άρα να αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία μετατρέποντας δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, από ξηρή γη χωρίς άρδευση, σε αρδευόμενη. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, γιατί θα πάμε σε εντατικές καλλιέργειες υψηλής παραγωγής, καλαμπόκια, φασόλια, τριφύλλια, τα οποία έμμεσα θα βοηθήσουν και την κτηνοτροφία του τόπου, γιατί θα δίνουν τη δυνατότητα να παραχθεί ντόπια ζωοτροφή. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιστεί η ακριτική περιοχή αυτή του τόπου μας, που έχει όμως τόσο μεγάλες δυνατότητες και στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση και στην κτηνοτροφία κ.λπ.» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε ότι το έργο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, πέραν της άρδευσης, για πυρόσβεση, δημιουργία οικοσυστημάτων, τουριστικές δραστηριότητες και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.

«Έχουμε χρέος αυτόν τον τόσο πολύτιμο φυσικό πόρο να τον διαχειριστούμε σωστά, αειφόρα. Μια από τις προτεραιότητες που θέτει η νέα ΚΑΠ και στη νέα προγραμματική περίοδο είναι η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων που σημαίνει αφουγκραστείτε τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμα. Πρέπει και αυτά να βρουν χωράφια και αυτά να βρουν νερό και να βρουν τρόπους να παράγουν» πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης. Κάτι που άλλωστε υπερτόνισε και στην έναρξη του πρόσφατου Συνεδρίου Φραγμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πόρος του νερού γίνεται όλο και πιο περιορισμένος λόγω της κλιματικής αλλαγής που αλλάζει τη διαθεσιμότητα, την εποχιακή κατανομή και τον αριθμό των βροχοπτώσεων, γι’ αυτό στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες να αξιοποιηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις με την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων».

Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την υλοποίηση, αλλά και τη συνέχιση, μετά την παρέμβαση του Υπουργού, του τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή τους.

Ακολούθως, ο κ. Τσαυτάρης είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφους στα γραφεία του πνευματικού κέντρου της Διποταμίας και να αναφερθεί στο σημαντικό έργο, που σχεδιάζεται για την περιοχή τους. Πρόκειται για μελέτη φράγματος και αρδευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 722.000 € που αφορά στην κατασκευή φράγματος αποθηκευτικού χώρου νερού 900.000  m3   και αρδευτικού δικτύου που θα εξυπηρετεί την άρδευση περίπου 3.500 στρεμμάτων, έργο που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας.
Ο Δήμαρχος Νεστορίου, κ. Γκοσλιόπουλος έθεσε ως αίτημα των γεωργοκτηνοτρόφων της περιοχής την τροποποίηση της μελέτης κατασκευής του έργου, ώστε να αξιοποιηθούν και τα δύο ποτάμια και όχι μόνο το ένα, με τη μετακίνηση του φράγματος κατάντη,  πρόταση, που όπως είπε ο Υπουργός θα εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής της.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης ανέπτυξε τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, για την αλλαγή του ορισμού και της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων που είναι φρυγανώδεις και ξυλώδεις, την αλλαγή της υποστήριξης με το 2% της εισόδου νέων αγροτών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, τις προσπάθειες υποστήριξης των ψυχανθών ακόμα και για την παραγωγή ζωοτροφών για την ενσταυλισμένη ή την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, την απλοποίηση των διαδικασιών σταυλικών εγκαταστάσεων, όπως και την απλοποίηση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση των κτηνοτρόφων σε κτηνοτροφικά πάρκα, με σκοπό να σταυλίζουν τα ζώα τους. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία υποστήριξης των οσπρίων, ειδικά των φασολιών Καστοριάς, αλλά και στη σημασία ενίσχυσης των εξαγωγών ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέπτυξε τους άξονες και τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ και όσα φέρνει στην ελληνική γεωργία για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις