Αποτελεσματικές προσεγγίσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

 

Η ERFC (Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Πλαίσιο Συνεργασίας) έλαβε μέρος στις 21 - 22 Οκτ. 2013 στα Τίρανα, της Αλβανίας στο 4ο θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροτοκτηνοτροφίας». Το εργαστήριο που αποτελεί τμήμα του έργου "AGRO-START Διακρατικό δίκτυο για την υποστήριξη των ΜΜΕ στο τομέα της εκτροφής ζώων και των οπωροκηπευτικών" διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικού & Κοινοβουλευτικού Διαλόγου - CBPD, της Αλβανίας, που αποτελεί εταίρο του έργου.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν 24 συμμετέχοντες από τους οργανισμούς των εταίρων και εποπτεύθηκε από τον διοργανωτή CBPD, ο οποίος διευκόλυνε τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη του έργου, το εργαστήριο ξεκίνησε με δύο παρουσιάσεις, το κ. George Shore PhD, ερευνητή του CPBD από την Αλβανία, με θέμα "Διαχείριση αποβλήτων τροφίμων μέσω πυρόλυσης με χρήση μικροκυμάτων» και από την κα Mioara Chifu, project manager του AGRO-START, με θέμα "Ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις αγροτικές περιοχές".
Το θεματικό αντικείμενο του εργαστηρίου αφορούσε αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στον στοχευόμενο τομέα και στο πλαίσιο αυτό ο κάθε εταίρος του έργου, παρουσίασε δύο καλές πρακτικές που έχει εντοπίσει στη χώρα του. Οι εταίροι του έργου επικοινώνησαν με τις ομάδες-στόχους τους, προκειμένου να εντοπιστούν ορθές πρακτικές στις χώρες τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις των ΜΜΕ και επίσης παρέχουν κάποια επιτυχημένη ή καινοτόμα προσέγγιση σε σχέση με την εκμετάλλευση ευκαιριών.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν από κοινού τις βέλτιστες πρακτικές που παρουσιάστηκαν προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες επιτυχίας και τα εμπόδια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μεταφορά αυτής της προσέγγισης στις υπόλοιπες χώρες, αντάλλαξαν πληροφορίες και γνώσεις και στο τέλος, επέλεξαν 6 καλές πρακτικές ως βέλτιστες. Οι βέλτιστες πρακτικές που επιλέχτηκαν είναι:
-    Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων Βουλγαρίας (Bulgarian Business Angels Network) από τον εταίρο BEF, Βουλγαρία
-    Εφαρμογή διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων για κινητές συσκευές (iFarm) από τον εταίρο ΕΚΕΤΑ, Ελλάδα
-    Επιχειρηματική Αναζωογόνηση (Entrepreneurial Animation) από το Πανεπιστήμιο του Molise, Ιταλία
-    Κέντρα Πληροφόρησης & Έκθεση ecobiz του Πανεπιστημίου του Ρούσε (ecobiz info centers & fair by University of Ruse) από τον εταίρο BSC, Βουλγαρία
-   Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Center of Agricultural Entrepreneurship by American Farm School), από τον εταίρο ERFC, Ελλάδα
-    Νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη έργων και δημιουργία επιχείρησης (LugoNextLab), από το Πανεπιστήμιο του Molise, Ιταλία.

Τα επιλεγμένα παραδείγματα θα συμπεριληφθούν στον Οδηγό καλών πρακτικών που θα αναπτυχθεί αργότερα στο έργο και με βάση αυτές τις προσεγγίσεις, θα δημιουργηθεί το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Στήριξης Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα καθοδηγήσει τους φορείς στήριξης, σε σχέση με το πώς θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υποστήριξης προς τις ΜΜΕ στο κλάδο της κτηνοτροφίας και στον τομέα των οπωροκηπευτικών, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις