Θ.Τσαυτάρης: Φαστ αδειοδότηση για υδατοκαλλιέργειες

Στάση σε μια μόνο δημόσια υπηρεσία για αδειοδότηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, θεσμοθέτηση ζωνών υδατοκαλλιέργειας, δημιουργία νέων τεχνητών υφάλων, όπως έχει συμβεί στην Κάλυμνο και αλιευτικό ταμείο πόρων, προτείνονται μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Το νομοσχέδιο είναι στην τελική του ευθεία, ενώ έρχεται σε μια στιγμή που ο κόσμος των υδατοκαλλιεργειών, είναι στο κόκκινο, εξαιτίας των προβλημάτων του κλάδου. Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η απλοποίηση στην αδειοδότηση με μια στάση, ενώ  σήμερα για να ιδρύσει κάποιος μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ισοδυναμεί με  χρονίζουσα ταλαιπωρία, ανάλογα με το προϊόν.Το ζήτημα βέβαια, που τίθεται, είναι πόσες στάσεις πρέπει να κάνει κάποιος προτού θα φτάσει σ΄αυτήν την υπηρεσία.

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται εξάλλου να υπάρξει Οργάνωση Υδατοκαλλιεργητών, κατά τα πρότυπα που ισχύουν και για τις Ομάδες Παραγωγών ενώ  θεσμοθετείται Τεχνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών (ΤΕΣΥΔ).

Ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο πρόκειται να γνωμοδοτεί τόσο επί θεμάτων πολιτικής όσο και επί τεχνικών θεμάτων του κλάδου, είτε πρόκειται για ιχθυοτροφεία σε ανοιχτή θάλασσα είτε για εσωτερικά νερά.


Με το νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης ψηφιοποίηση των αλιευτικών δεδομένων, που θα ενωθεί με τις υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκρότηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Αλιεία/Ιχθυοκαλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά σχέδια έχουν υποβληθεί 100 αιτήσεις ενώ ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξουν εγκρίσεις, αφού η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Από τις 68 επενδύσεις για μεταποίηση από το ΕΠΑΛ,  εγκρίθηκαν 45 διότι σε άλλες δεν ήταν ολοκληρωμένες οι αιτήσεις, τα δικαιολογητικά κ.ά.

Κατά τα λοιπά προβλέπεται να γίνει μεγάλη διεθνής διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το Μάρτιο του 2014 σε συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) καθώς υπάρχουν και ζητήματα που δεν άπτονται μόνο της ευρωπαϊκής αλιείας αλλά και της παγκόσμιας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις