Η πρόθεση για κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που σήμερα είναι οι πέντε ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι από το υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012, ενώ οι προσπάθειες είχαν αρχίσει προ δεκαετίας.
Το θέμα επανέρχεται, καθώς στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται λόγος για απελευθέρωση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και για τη θέσπιση καθεστώτος που θα δίνει την αποκλειστική ευθύνη στη βιομηχανία να την καθορίζει ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει.
Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά μείωση των τιμών καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις επιστροφές των γαλακτοβιομηχανιών, που σήμερα υπολογίζονται στο 5% της τελικής τιμής του προϊόντος.
Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής θα φέρει μείωση του κόστους και θα δώσει την ευκαιρία σε μικρές γαλακτοβιομηχανίες, εφόσον έχουν την υποδομή, να δίνουν στα προϊόντα τους μεγαλύτερη διάρκεια και να μπορούν να τα διακινούν σε όλη την Ελλάδα. Στις σκέψεις που έχουν διατυπωθεί είναι ακόμα να υπάρχει στις συσκευασίες του γάλακτος η επισήμανση π.χ. «γάλα μιας ή δύο ή τριών ή πέντε ή δέκα ημερών» ώστε να έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θέλει και θεωρεί εκείνος φρέσκο ανάμεσα σε μεγαλύτερη γκάμα τιμών.
Στην προοπτική αυτή εναντιώνεται το σύνολο των αγελαδοτρόφων, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος στο εισαγόμενο γάλα, στην εκτόπιση της ελληνικής παραγωγής που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος και τις τιμές των παραγωγών μεγάλων γαλακτοκομικών χωρών.
Παράλληλα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι το συναρμόδιο να αποφασίσει και να νομοθετήσει σχετικά, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ελληνική κτηνοτροφία.
Από την πλευρά τους πάντως οι ελληνικές βιομηχανίες θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί μόνο η διάρκεια ζωής του γάλακτος και να μην απελευθερωθεί πλήρως καθώς φοβούνται την είσοδο ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά.
πηγη:tanea.gr