Γεωθερμικά πεδία: Εδώ το καλό μνημόνιο!

ΚΑΒΑΛΑ. Μπορώ να καλλιεργήσω…γεωθερμικά; Πρότυπο εκπαιδευτικό κι επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Χρυσούπολη Καβάλας εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής Θανάσης Τσαυτάρης, παρουσία πολυπληθούς κοινού.

Η λειτουργία του πρότυπου αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης  του υπουργού, που πριν  ένα μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή., για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο των 4 δράσεων σύμπραξης που επιχειρούνται μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα και στην προκειμένη περίπτωση με το Δήμο Νέστου και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας, που εγκαινιάστηκε παρουσία του Ολλανδού πρέσβη, Γιαν Φερστέεγκ,  θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού. Στην περιοχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Ο Θ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών παραγωγής σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (θερμοκηπίων ή καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη), και στην αγροτοβιομηχανία (π.χ. ξήρανση αγροτικών προϊόντων). Επίσης, στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στις πρώιμες καλλιέργειες (π.χ. σπαράγγια), στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.ά., αλλά και στη χρήση της ως εναλλακτική μορφή ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εισροών.

Με αφορμή τα εγκαίνια, όπου τοποθετήθηκε πλακέτα προς τιμήν του Ολλανδού Τσαρλς βαν ντερ Πλας, από τον οποίο ονομάστηκε το Πρότυπο Αγρόκτημα, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στον καινοτόμο οραματιστή, που ήξερε τι θα μπορούσε να προσφέρει ο πρωτογενής τομέας, για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Ολλανδός Τσαρλς βαν ντερ Πλας ως εργαζόμενος στον ΟΗΕ έζησε στη Χρυσούπολη Καβάλας και μεταξύ του 1956 και του 1960 ασχολήθηκε με το πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης της περιοχής ως εμπειρογνώμονας. Αποστολή του ήταν να εμφυσήσει το πνεύμα της κοινοτικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενεργοποιώντας τους κατοίκους, ώστε με πρακτικούς τρόπους και δική τους πρωτοβουλία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλήθους τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την αγροτική οικονομία ως τον πολιτισμό, τις τέχνες και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας Γιάν Φερστέεγκ  ανέφερε πως κι η χώρα του «όπως και η Ελλάδα είναι μικρή  και διαθέτει παρόμοια αγροκτήματα. Την ώρα αυτή η χώρα μου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και αυτό γιατί υπάρχει προστιθέμενη αξία στη γεωργική παραγωγή από ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα όπως αυτό εδώ. Αυτή η γνώση καλό θα ήταν να μεταφερθεί και στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την φιλία του με τον υπουργό αλλά και την ικανοποίησή του που τιμάται ένας Ολλανδός.

 Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρης Γιαννακίδης, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιο «επιτυχημένο υπουργό Γεωργίας».

Το μνημόνιο για τη Γεωθερμία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης, ο Δήμαρχος Νέστου, Σάββας  Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν  υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για:

α) Τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ για την κατάρτιση και εκπαίδευση  νέων αγροτών και

β) Τη δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωθερμική ενέργεια και παράλληλα στη διατήρησή του ως επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου στο κοινό, σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εξοικειώνονται με τον τρόπο καλλιέργειας φυτικών ειδών που στοχεύουν στην παραγωγή τροφίμων και ενημέρωση σχετικά με εναλλακτικά συστήματα, όπως αυτό της αβαθούς γεωθερμίας για τη θέρμανση ανοικτών αγροτικών καλλιεργειών, υπό χαμηλή κάλυψη στην περιοχή.

Με το μνημόνιο οι συμβαλλόμενοι φορείς υπόσχονται να συνεισφέρουν στην κατάρτιση των νέων αγροτών (γεωργών-κτηνοτρόφων) και την εγκατάσταση πειραματικών και επιδεικτικών αγρών για νέες καλλιέργειες και νέες τεχνικές, π.χ.

1) Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά με σκοπό οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν: την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ξήρανση, την αποθήκευση, την μεταποίηση-τυποποίηση και τέλος την εμπορία των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και

2) Αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, με σκοπό την ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με τις τεχνολογικά «άγνωστες» ακόμη διαδικασίες αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις