Φλερτ με γάμο Ευρωπαϊκής Κοινότητας – Κεντρικής Αμερικής

Από 1ης Δεκεμβρίου 2013, έληξαν οι φραγμοί στο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γουατεμάλας.
Η συμφωνία έχει ήδη εφαρμοστεί με άλλες πέντε χώρες-μέλη, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τον Παναμά. Η συμφωνία θεωρείται ότι μπορεί ν΄ ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές και το γεγονός χαιρετίστηκε θερμά, από τον επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε., Κάρελ Ντε Γκουχτ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό σκαλοπάτι στις σχέσεις μας και ανοίγει το δρόμο για πραγματικά στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σύνολο της Κεντρικής Αμερικής», ανέφερε ο επίτροπος Εμπορίου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία πρόκειται ν΄ ανοίξει τις αγορές, για αγαθά, δημόσιες προμήθειες, υπηρεσίες κι επενδύσεις και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με προβλέψιμους κανόνες.

Για την οικονομία της Κεντρικής Αμερικής εκτιμάται πως τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν άνω των € 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, αφού πλέον  η συμφωνία ισχύει για ολόκληρη την περιοχή.

Η εμπορική συμφωνία έχει ήδη εφαρμοστεί με την Ονδούρα , τη Νικαράγουα και τον Παναμά από την 1η Αυγούστου 2013 και με την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ από την 1η Οκτωβρίου 2013, αλλά με τη Γουατεμάλα υπήρξαν καθυστερήσεις. Πρόκειται για μια φτωχή χώρα, αφού το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 χρόνων, υποφέρει  από υποσιτισμό. Παρά τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, τα  2/3 της εξαγωγικής της δραστηριότητας αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της είναι ο καφές, η ζάχαρη, οι μπανάνες και γενικότερα τα φρούτα, γεγονός που ενδιαφέρει και την Ελλάδα ενώ άποψη αλιευμάτων, κυρίως γαρίδες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτεταμένες διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου , καθώς και δεσμεύσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος .

Εν αναμονή της  ολοκλήρωσης των διαδικασιών επικύρωσης από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ , με τον εμπορικό πυλώνα της, η συμφωνία σύνδεσης μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά . Κατά τη διάρκεια  της προσωρινής εφαρμογής περίοδο , οι εταιρείες μπορούν να λαμβάνουν ήδη όλες τις εμπορικές προτιμήσεις που καθορίζονται στη συμφωνία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις