Βουλιαγμένη: Αντί για αξιοποίηση, τσιμεντούπολη;

Χαμός με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και τα έργα, που κυοφορούνται στην περιοχή του Λαιμού.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά κι εργαζόμενοι του τουριστικού συγκροτήματος είναι ανάστατοι. Τονίζουν ότι η εγκριθείσα  πλέον μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από την περασμένη Παρασκευή, ρίχνει ταφόπλακα σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, με έργα μαμούθ και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε ολόκληρη την Αττική, και δηλώνουν ότι αυτό δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Από 18 χωριά, χωριάτες έγιναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή το θέμα την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης και την έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα μαμούθ στη Βουλιαγμένη.

Είχε αναβληθεί την προηγούμενη φορά η συζήτηση για το θέμα του «Αστέρα», που αποτελεί έμβλημα της περιοχής κι ο ενοποιημένος δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης  αντιδρά σθεναρά στο έργο.

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο μεν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός διαμαρτυρήθηκε έντονα  για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος και βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από εκείνον, επειδή τον αποκάλεσε «κωλοτούμπα» και νευρίασε.   

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έμελε να εξελιχθεί σε μια από τις πιο επεισοδιακές στην Ελλάδα και τον κόσμο, αφού οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν «γαλλικά», τα αίματα άναψαν κι έπεσαν κλωτσιές και μπουνιές.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός σημείωσε πως «Δυστυχώς η λογική της «καλής βίας» έχει εμποτίσει το DNA ορισμένων. Όταν διαφωνούν με μια διαφορετική άποψη, θεωρούν ότι, στο όνομα της κοινωνίας, μπορούν να βρίζουν, να απειλούν και να τραμπουκίζουν».

Κατά τον Δημήτρη Τσουκαλά, σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Αgrocapital» το ζήτημα προέκυψε όταν διαφώνησαν με την άποψη Σγουρού, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί με αχαρακτήριστο τρόπο, επειδή ο ίδιος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία των περιφερειακών συμβούλων.

Η πώληση του ακινήτου του Αστέρα κυοφορείται εδώ και καιρό, καθώς το 85% των μετοχών, του συγκροτήματος το κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Όμως μια επένδυση με έργα έντονης δόμησης και βίλες, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης , θα κλείσει όλο το παραλιακό μέτωπο, καταστρέφοντας μια ολόκληρη περιοχή, με αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς.

Με ψήφισμά του ο ενοποιημένος Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης τονίζει ότι «δεν θα ανεχθούμε να πληρώσει η Βουλιαγμένη και η ευρύτερη περιοχή λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεων του παρελθόντος που οδήγησαν τις τράπεζες σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, εθνικό σημείο αναφοράς, λόγω της ιδιαίτερης θέσης και φυσιογνωμίας της περιοχής».

Ο «Αστέρας» έχει 350 κλίνες και απασχολεί μόνιμα ή περιστασιακά 612 άτομα και την ανησυχία τους εκφράζουν κι οι εργαζόμενοι, που μιλούν για το ακριβότερο ασημικό της χώρας. Η πώληση του ακινήτου του Αστέρα θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο νέο επενδυτή προσφέρεται η δυνατότητα να κατεδαφίσει δύο από τα τρία υφιστάμενα ξενοδοχεία και να χτίσει σημαντικό αριθμό πολυτελών κατοικιών.

Οι υποστηρικτές του έργου θεωρούν ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης, με τη μόνη διαφορά ότι ο δήμος κι οι κάτοικοι μιλούν για έργα που θα μετατρέψουν τη Βουλιαγμένη σε μια νέα τσιμεντούπολη, όπου το φυσικό της περιβάλλον, θ΄ ανήκει στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις