Πότε εξημερώθηκαν φυτά και ζώα;


Η εξημέρωση σκύλων και γάτων θεωρείται ότι ήταν η πρώτη που έγινε και διαμορφώθηκαν τα οικόσιτα ζώα. Με τα πρόβατα αυτή η διαδικασία χρονολογείται λίγες χιλιάδες χρόνια αργότερα κι ακολούθησαν λίγο αργότερα τα γουρούνια.

 

O χρονικός προσδιορισμός της εγκατάστασης των ανθρώπων και της Γεωργίας εξακολουθεί να έχει αντικρουόμενες απόψεις και να θεωρείται μια από τις πολλές πτυχές της Προϊστορίας, που μέλλει να επιβεβαιωθούν και στο μέλλον.

Η μετάβαση από τις κοινωνίες Κυνηγών – Τροφοσυλλεκτών άρχισε χιλιάδες χρόνια πριν από την εφεύρεση της γραφής ενώ μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον ότι αυτή η διαδικασία της εξημέρωσης των ζώων,  μπορεί να συνέβαινε, όχι απαραίτητα με τη Γεωργία αλλά απλά από τους κυνηγούς.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα βλέπει ότι τουλάχιστον γύρω στο 9.500 π. Χ. υπήρχαν καλλιέργειες και μεταξύ των προϊόντων ήταν: κριθάρι, μπιζέλι, φακή, ρεβίθι, λινάρι, μονόκοκκο σιτάρι κ.ά.

Εκτιμάται πάντως ότι η αρχή έγινε με το σιτάρι, το οποίο φαίνεται να συγκομίστηκε σε σημαντική κλίμακα, αν μη τι άλλο στη Μεσοποταμία γύρω στο 7.000 π.Χ, ενώ η Γεωργία αναπτύχθηκε  από τους Σουμέριους αλλά και στην περιοχή γύρω από το Νείλο ποταμό, σύμφωνα με τα ευρήματα, γύρω στο 6.000 π.Χ.

Οικόσιτα ζώα διαφαίνονται στην Ελλάδα και γενικότερα στο Αιγαίο πέλαγος γύρω στο 7.000 π.Χ. όπου υπάρχουν ενδείξεις για μονόκοκκο σιτάρι, κριθάρι, πρόβατα, κατσίκια και γουρούνια.

Λίγο αργότερα δείχνουν τα στοιχεία έγινε εξημέρωση φυτών και ζώων σε διάφορες περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου, δηλαδή μεταξύ 6000 και 4.500 π.Χ..

Ancient.eu/Agrocapital
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις