Το... γρουσούζικο κτίριο Κεράνη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οργανισμών, που θεωρούνται "δεξαμενές" για διαθεσιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να μαζευτούν τα οικονομικά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους οργανισμούς, με μικρότερα διοικητικά επιτελεία, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.

Σε αυτήν τη φάση πάντως δεν προβλέπεται να υπάρξει μετακίνηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την Αχαρνών και συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών, προς το πολυθρύλητο κτίριο του Κεράνη, που αποδεικνύεται γρουσούζικο, αφού τόσα υπουργεία ήταν να μεταστεγαστούν εκεί, υπήρξαν καταγγελίες ότι είχε κατασκευαστικό πρόβλημα με τον αμίαντο, οι υπάλληλοι διαμαρτύρονταν για το θέμα των μετακινήσεων στις συγκοινωνίες και το ζήτημα παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Διαδοχικά, στο κτίριο - φάντασμα, επί της οδού Θηβών 196-198 στο δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη γνωστό ως "Καπναποθήκες Κεράνη" είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς η μεταστέγαση των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομικών καθώς κι άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Κατασκευάστηκε το 1967, με προσθήκες το 1973, αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998 κι από βιομηχανικό κτίριο, με εργασίες που ολοκληρώθηκαν το 1999 και αφορούσαν στη στατική ενίσχυσή του και τη διαμόρφωσή του, μετασκευάστηκε τελικά σε κτήριο Επιτελικής Δημόσιας Διοίκησης – κτίριο Υπουργείων, με ευθύνη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ).

Το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Αγροτικού Ευάγγελο Αποστόλου, που ρωτούσε τι θα γίνει τελικά με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αφού το κτίριο είχε μεταβιβαστεί εκεί.

Μετά τα όσα έχουν συμβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητούν νέα στέγη, διότι τα ενοίκια των υπαρχόντων κτιρίων, αποτελούν βραχνά, που πνίγουν τον προϋπολογισμό, που ήδη προβλέπεται μειωμένος για το 2014.

Σε αυτήν τη φάση επικρατεί σκεπτικισμός κι αναμένεται πράσινο φως εκ των άνω, για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Κι ενώ η πολυσυζητημένη μετακόμιση ήταν να γίνει ήδη από τον περασμένο Γενάρη - Φλεβάρη του 2013, και μάλιστα είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, η μετακόμιση έμεινε στο... ζέσταμα και μπαίνουμε στον καινούργιο χρόνο, με τα ενοίκια να τρέχουν, παρά τις κυβερνητικές κορώνες για το μισθολογικό κόστος των ακινήτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητείται λύση εκ των έσω, δηλαδή αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων και δομών, ωστόσο κι εδώ οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι υπάρχουν κτίρια που δεν εξυπηρετούν ως έχουν κι οι μνηστήρες είναι πολλοί ενώ τίθεται πάντα το ερώτημα πόσα απ΄αυτά θα μπουν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις