Μικρή Γεωργία, λύση για τη φτώχεια


Διεθνές έτος της Οικογενειακής Γεωργίας (IYFF) ανακηρύσσεται το 2014  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, ο οποίος ενθαρρύνει το προφίλ της μικρής Γεωργίας, για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και την αειφορία στις αγροτικές περιοχές.

Ο στόχος είναι να επανατοποθετηθεί η Οικογενειακή Γεωργία, στο επίκεντρο του Περιβάλλοντος και των Κοινωνικών Πολιτικών εντοπίζοντας κενά και ευκαιρίες για την προώθηση της στροφής προς μια πιο ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Το 2014 οι μικροκαλλιεργητές των αναπτυσσόμενων χωρών μπαίνουν στο παιχνίδι ώστε να βρουν αποτελεσματικότερους τρόπους στήριξης των οικογενειών τους.

H Οικογενειακή Γεωργία περιλαμβάνει οικογενειακά βάρη και γεωργικές δραστηριότητες και συνδέεται με διάφορους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, όχι μόνο τη Γεωργία αλλά και τη Δασοκομία, την Αλιεία, την Κτηνοτροφία, την Υδατοκαλλιέργεια αλλά ο κύριος διαχειριστής της μονάδας είναι η οικογένεια, είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες.

Τα ζητήματα που τίθενται στην Ελλάδα είναι ήδη γνωστά κι ορισμένα απ΄ αυτά καίνε. Αγρο-οικολογικές συνθήκες, τοπικά χαρακτηριστικά, περιβαλλοντικές πολιτικές, πρόσβαση στις αγορές και στη χρηματοδότηση, μικρός κλήρος, εκπαίδευση κ.ά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων αναγνωρίζει ότι η μικρή Γεωργία δεν είναι μόνο ένας τρόπος αγροτικής εκμετάλλευσης και συμμετοχής στο Παγκόσμιο Εμπόριο, αλλά μια δυνατότητα για να στηριχθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΤ ή FAO, όπως είθισται ν΄ αποκαλείται,  αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, ειδικά όταν συνδυάζεται με στοχευμένες πολιτικές που αφορούν κοινωνική προστασία κι ευημερία των κοινοτήτων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις