Τι προκαλεί την αστάθεια της αγοράς σιταριού;
Τι προκαλεί την αστάθεια της αγοράς σιταριού;

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στις ΗΠΑ κινήθηκαν προς τα κάτω μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ωστόσο έκτοτε ανέκαμψαν παρουσιάζοντας όμως αρκετά σκαμπανεβάσματα. Αυτή η αστάθεια της αγοράς σιταριού αποτελεί πρόκληση για τους εισαγωγείς. Και υπάρχουν πολλά στοιχεία που προσθέτουν αστάθεια που αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά.

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει σίγουρα προσθέσει αστάθεια στην αγορά σιταριού. Ωστόσο οι παγκόσμιες αγορές μετρητών έχουν διολισθήσει παρά την ανησυχία για διαταραχές από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Αίγυπτος αγόρασε 180.000 τόνους (TMT) ρουμανικού σίτου αυτή την εβδομάδα, πληρώνοντας περίπου 338 $/MT, περίπου 10 $/MT από την τελευταία τους αγορά στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση Ρωσία και Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και η αγορά φαίνεται να αποδέχεται ότι οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά. Ένας έμπορος σιτηρών που αναφέρεται στο AgriCensus είπε, «δεν μπορείτε να αγνοήσετε [το θέμα] και [κάνει] πολύ δύσκολη τη λήψη οποιασδήποτε εμπορικής απόφασης… μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».

Αλλά υπάρχει και διαφορετική οπτική. Η SoveEcon, μια ρωσική γεωργική εταιρεία συμβούλων, αύξησε τις προβλέψεις της για τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού το 2021/22 κατά 200.000 μετρικούς τόνους σε 34,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η εταιρεία συμβούλων επεσήμανε ότι την τελευταία φορά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δεν διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών. Ωστόσο, πυροδότησε αστάθεια στην αγορά σίτου καθώς οι τιμές του σιταριού της Μαύρης Θάλασσας αυξήθηκαν κατά 25% σε μόλις δύο μήνες.

 

ΞΗΡΑΣΙΑ

Οι εμπορικές συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην αστάθεια της αγοράς σίτου. Τα διαχειριζόμενα χρήματα λαμβάνουν γρήγορα κέρδη που πιέζουν τις αγορές. Αλλά οι κερδοσκόποι φαίνεται επίσης να είναι ανοδικοί στις προοπτικές τους για το σιτάρι, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων καιρικών προκλήσεων στις παλιές και νέες καλλιέργειες σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Και όμως, μια πρόβλεψη για βροχή και χιόνι σε αυτές τις περιοχές την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου προκάλεσε σημαντική πτώση στις μελλοντικές τιμές του HRW. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι επιφυλάσσει το υπόλοιπο του 2022, αλλά χρειάζεται υγρασία για να τεθεί σε καλή βάση το νέο χειμερινό σιτάρι. Έτσι, οι εισαγωγείς σιταριού μπορούν να αναμένουν ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται με τα νέα για τον καιρό.

ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ LOGISTIC

Οι έμποροι σιτηρών είχαν πολλά να πουν πρόσφατα σχετικά με την απόδοση των σιδηροδρόμων και τον αντίκτυπό τους στην εξαγωγική βάση τους τελευταίους μήνες. Από τον Δεκέμβριο, η επιβράδυνση των σιδηροδρομικών logistics στήριξε τη βάση των εξαγωγών σιταριού. Ευτυχώς, οι έμποροι λένε ότι αυτά τα ζητήματα βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά η σιδηροδρομική υπηρεσία για το εμπόριο εξακολουθεί να είναι πίσω από εκεί που ήταν το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων, η εβδομαδιαία σιδηροδρομική κίνηση των ΗΠΑ για το Σαββατοκύριακο 15/1 και 16/1 μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι. Όλες οι αποστολές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, μειώθηκαν κατά 11% την ίδια εβδομάδα. Στην εβδομαδιαία Έκθεση Μεταφορών του USDA, οι προσφορές για υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο στη δευτερεύουσα αγορά σιδηροδρομικών αυτοκινήτων ήταν υψηλές, αν και μειώθηκαν σημαντικά από το σημείο που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τέλος, εξετάζουμε την επίμονη παρουσία του COVID-19. Αυτός είναι ο τρίτος χειμώνας προκλήσεων που προκαλούνται από την πανδημία. Αν και τα lockdown είναι όλο και πιο σπάνια, οι διαταραχές που πυροδότησε η πανδημία συνεχίζουν να επηρεάζει την αγορά με τους μεγαλύτερους τριγμούς στα logistics. Αυτό περιλαμβάνει ελλείψεις εργαζομένων και αυξημένες απουσίες. Τα προβλήματα μάλιστα της εφοδιαστικής αλυσίδας πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της εξίσωσης αστάθειας στην αγορά σίτου το 2022.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις