Μία μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και παραγωγής ποτάσας της Λευκορωσίας, που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι των παγκόσμιων προμηθειών ποτάσας, κήρυξε ανωτέρα βία, προκαλώντας περαιτέρω κλυδωνισμούς σε μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει πολύ υψηλά κόστη. Συγκεκριμένα, η JSC Belaruskali δήλωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις συμβάσεις της, σύμφωνα με επιστολή προς αγοραστές που είδε το Bloomberg.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρώπης σε βάρος της Λευκορωσίας έχουν παίξει βεβαίως το ρόλο τους.
Η απουσία των προμηθειών ποτάσας από τη Λευκορωσία μπορεί όμως να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα. Η ποτάσα είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για τις καλλιέργειες βασικών δημητριακών, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, αλλά και άλλων καλλιεργειών. Το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν οδηγήσει σε διακοπή ή περιορισμών πολλών ευρωπαϊκών καλλιεργειών, ενώ το κόστος της ποτάσας στην αμερικανική spot αγορά έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων όμως αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και οδηγεί στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού για τους καταναλωτές.
Μεγάλη αύξηση στην τιμή της ποτάσας φέρνει αύξηση σε τιμές λιπασμάτων και τροφίμων ιδίως σιτηρών
"Τα παγκόσμια συμβόλαια ποτάσας έχουν κλείσει στην υψηλότερη τιμή τους από το 2008, καταλήγοντας σε ένα ακόμη έτος ακριβών εισροών για τους αγρότες και ισχυρών κερδών για τους παραγωγούς ποτάσας", ανέφερε σε mail του ο Alexis Maxwel, αναλυτής της Green Markets, που ανήκει στο Bloomberg. "Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Λευκορωσία εξάλειψαν έναν βασικό ανταγωνιστή", δεν υπάρχει όμως κανείς εναλλακτικός προμηθευτής να τον αντικαταστήσει.
Η Λευκορωσία εξάγει περίπου 10-12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, σύμφωνα με τη Green Markets, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς. Κάνει πωλήσεις και αποστολές ποτάσας στη Βραζιλία, εκτός από την Ινδία και την Κίνα.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε μετατόπιση των εμπορικών ροών και ανταγωνισμούς στη ζήτηση, δήλωσε σε συνέντευξή του ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Nutrien Ken Seitz. Οι πελάτες που παραδοσιακά αγόραζαν από τη Λευκορωσία τώρα προσπαθούν να βρουν να αγοράσουν αλλού. Για παράδειγμα, η Ρωσία διπλασιάζει τις αποστολές λιπασμάτων προς τη Βραζιλία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaru, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.
Η Nutrien έχει επιπλέον παραγωγική ισχύ μισό εκατομμύριο τόνους, που θα μπορεί να αναπτύξει στο δεύτερο εξαμήνου του 2022, εάν υπάρξει ζήτηση, δήλωσε ο Seitz. Δεδομένου ότι η ποτάσα για πολλές καλλιέργειες είναι απολύτως απαραίτητη, η αύξηση της τιμής της ποτάσας, δεν οδηγεί σε σοβαρή μείωση της ζήτησης.
Πηγή: www.bankingnews.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις