«Οι νέες τεχνολογίες είναι το χέρι βοηθείας της επιστήμης στον πρωτογενή τομέα για να γίνει πιο ανταγωνιστικός» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την ομιλία του στο 10ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Η χρήση της τεχνολογίας σύμφωνα με τον ίδιο θα δώσει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής «προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές» όπως είπε.
Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αντίθεση με αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος, έρχεται με συνέπεια να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που πρέπει στους αγρότες μας ώστε να ξεκινήσει με σταθερά βήματα η είσοδός τους σε ένα κόσμο, που ως στόχο έχει τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής».
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, το νέο πρότυπο βιωσιμότητας στην αγροτική οικονομία περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής κρίσης, παραγωγή γεωργικών προϊόντων με τρόπους που μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων.
Μιλώντας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ποιότητα των προϊόντων μας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να παίζει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί επιβεβλημένη την πλήρη αξιοποίηση των 19,3 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ καθώς και των δυνατοτήτων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο των 2 δισ. που προορίζονται άμεσα για τον πρωτογενή τομέα. Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και προσαρμογή της στη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών.
Τέλος ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι κατά την περασμένη χρονιά οι ενισχύσεις προς τους αγρότες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, καθώς όπως ανέφερε «μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις