Ιδιαίτερη αναφορά στα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα που πολλαπλασιάζονται με την ουκρανική κρίση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Νικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».
Οπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση, ωστόσο, εξάγονται τρία συμπεράσματα: Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».
Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, είπε ότι «οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια».
«Θέλω να επαναλάβω πως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, ως εκ τούτου καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδραση μας να μην είναι μόνον κοινή αλλά και ουσιαστική» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «επιπλέον, βασική μέριμνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, που αριθμεί περί τους 20 αιώνες ζωής. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζήτημα διεθνούς ασφάλειας στα οποία η Ευρώπη καλείται να απαντήσει. Εμείς στην Ευρώπη γνωρίζουμε εξάλλου πως ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνισμό που ζει στην ανατολική Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει έναν επιπλέον λόγο να παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία όσα εξελίσσονται στην ανατολική Ουκρανία γιατί, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή αυτή ζει ελληνική κοινότητα, της οποίας η ιστορία ξεπερνά τους 20 αιώνες. Βασικό μας μέλημα, λοιπόν, είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία και γι’ αυτό το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό,τι αφορά στον διάλογο» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρας μας στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου για να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις