Αγωνιώδη επιστολή ετοιμάζονται να στείλουν πολλά ΚΥΔ ανά την Ελλάδα - μεταξύ των οποίων και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου - τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και προς τον αρμόδιο υπουργό, για το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
Την πληροφορία αυτή έδωσε στη «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας ότι το κόστος ΟΣΔΕ εξαιτίας των νέων απαιτήσεων που προβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εκτοξευτεί στα ύψη, ξεπερνώντας το 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Αυτές τις αυξήσεις προσπαθούν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων να αποτρέψουν, μέσα από τις προτάσεις που έχουν και τις οποίες συζήτησαν χθες στην Αθήνα εκτενώς.
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός στις πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ της χώρας, μετά από μία νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση ΚΥΔ στο ΟΣΔΕ της επόμενης εξαετίας (2022-2027), για την οποία οι φορείς, για να ανταποκριθούν, θα πρέπει να... αλλάξουν το προσωπικό τους... Όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, «προκύπτει αυξημένο μισθολογικό κόστος, αφού καλούμαστε να αντικαταστήσουμε τους άριστα εκπαιδευμένους εργαζομένους μας με άλλους εργαζόμενους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αν λοιπόν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, με βάση την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε τόσο εμείς όσο και γενικότερα όλοι οι φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των 650.000 παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα θα αντιμετωπίσουμε μια αύξηση του κόστους που θα ξεπερνάει το 30%»! Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής διευκρινίζει πως η συνολική αυτή αύξηση δε θα επιβληθεί εξ ολοκλήρου και απότομα, αλλά θα μπει σταδιακά.
Εθνικός κατάλογος εδώ και τώρα
«Εμείς, μεταξύ των προτάσεων που κάνουμε, θα ζητήσουμε επίσης έναν εθνικό κατάλογο για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Να υπάρχει ένας κατάλογος σε ολόκληρη τη χώρα. Και το λέω αυτό, γιατί εμείς ως Ένωση, για παράδειγμα, δε θα μπορούσαμε, ας πούμε, να μειώσουμε το κόστος για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, σε σχέση με έναν ιδιώτη που διατηρεί γραφείο και κάνει αυτή τη δουλειά», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και προσθέτει, «μπορεί ο άλλος να πει ότι θα ρίξει το κόστος επειδή θα εισπράξει “μαύρα” ένα μέρος του κόστους από τον παραγωγό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό ζητάμε να υπάρχει ένας ενιαίος κατάλογος σε ολόκληρη τη χώρα»...
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, ο νέος νόμος απαγορεύει για παράδειγμα στην ΕΑΣΗ, που μέχρι τώρα είχε αυτή τη δυνατότητα, να μετακινήσει εργαζόμενους για να κάνει τη δουλειά αυτή. «Μέχρι τώρα, για παράδειγμα, στον συνεταιριστικό χώρο υπήρχε και αυτή η λύση. Τώρα πλέον βάσει νόμου δεν υπάρχει», όπως εξηγεί ο συνεταιριστής.
Ενιαία ενίσχυση - Μέσα στον Απρίλη η νέα ενεργοποίηση
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η νέα ενεργοποίηση της ενιαίας ενίσχυσης για τη χρονιά αυτή θα ξεκινήσει εντός του Απριλίου. Υπάρχουν, πάντως, βάσιμες και αισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται να εκδώσει νέα εγκύκλιο, μέσα από την οποία θα κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση που οι ΚΥΔ επιθυμούν και προτείνουν. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις μέσα από την επίμαχη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά το μισθολογικό κόστος αναμφίβολα έρχεται ως ένα μεγάλο “αγκάθι” για τους ίδιους τους παραγωγούς, που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η παραγωγή προϊόντων είναι πλέον “άθλος”.
Πηγή: Νέα Κρήτη
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις