Απεγκλωβίζονται άμεσα 200.000 ιδιοκτήτες που είχαν κάνει ένσταση την τελευταία πενταετία και οι φάκελοί τους λιμνάζουν στα συρτάρια των επιτροπών ενστάσεων. Ένα από τα αγκάθια των τελευταίων ετών που καθυστερούσε το Κτηματολόγιο ήταν η συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών ενστάσεων (λόγω έλλειψης συμμετοχής κυρίως από τοπογράφους και δικηγόρους).
Και η μη εξέταση των εντάσεων σημαίνει μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες ακινήτων – κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου. Το πρόβλημα της μη εξέτασης των εντάσεων είναι πολύ σοβαρό, αφού, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, κατά μέσο όρο για μία στις 10 ιδιοκτησίες γίνεται αίτηση διόρθωσης ή ένστασης.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις ξεπέρασαν τις 60.000, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ενστάσεις μπορεί και να ξεπεράσουν το 1.000.000.
Μέσω τηλεδιάσκεψης
Τώρα το σκηνικό αλλάζει. Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουν συγκροτηθεί και θα λειτουργούν οι τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης μέσω τηλεδιάσκεψης (έτσι δεν θα υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός), με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις) και διευρυμένες (με δικαστικούς, μηχανικούς με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος και δικηγόρους/συμβολαιογράφους) απ’ όλη την επικράτεια.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξουν την περιουσία τους και να υποβάλουν σωστά τις ενστάσεις.
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κατά τη διάρκεια της προανάρτησης (είναι το στάδιο μετά τη συλλογή δηλώσεων) έχουν τη δυνατότητα για διάστημα 45 ημερών να προβούν σε απλές διορθώσεις (για παράδειγμα διόρθωση τυπογραφικών λαθών), καθώς επίσης και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, υποβάλλοντας «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων». Οι σχετικές διορθώσεις γίνονται αμέσως. Στη συνέχεια, ακολουθεί η περίοδος της ανάρτησης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής μπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννομο συμφέρον. Σημειώνεται ότι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του.
Είδη ενστάσεων
1ον) Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος, δηλαδή λανθασμένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρηθέντος δικαιώματος και της αναγραφής του τίτλου κτήσης.
2ον) Οι διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, δηλαδή της σχέσης του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού.
3ον) Οι αιτήσεις δικαιούχου (εκτοπισμός). Για τα τελευταία δύο είδη αιτήσεων οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας δύο μηνών (ή τεσσάρων μηνών για όσους ιδιοκτήτες μένουν μόνιμα στο εξωτερικό) και εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων.
Η ένσταση υποβάλλεται και εξετάζεται δωρεάν ενώ καταργήθηκε άλλη χρέωση για τα έγραφα, δηλαδή πιστοποιητικά ή αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία ή τα Κτηματολογικά Γραφεία ώστε να υποβληθούν με την εξέταση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.
Συλλογή δηλώσεων
Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην Κτηματογράφηση και στη μετάβαση στην τελική περιφερειακή δομή του.
Η συλλογή των δηλώσεων έχει φθάσει στο 84% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, στο 35% της χώρας λειτουργεί ήδη κτηματολόγιο, στο 19% πραγματοποιείται επανέλεγχος μέσω της ανάρτησης, που σημαίνει πως το 54% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής ή του επανελέγχου. Αναμένεται ότι σε δύο μήνες το ποσοστό αυτό θα είναι 60% και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα φθάσει στο 71%.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις