Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να διαφυλάξουν τις εγχώριες προμήθειες τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ταλαιπώρησε το εμπόριο και εκτόξευσαν τις τιμές των βασικών προϊόντων στα ύψη
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να διαφυλάξουν τις εγχώριες προμήθειες τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ταλαιπώρησε το εμπόριο και εκτόξευσαν τις τιμές των βασικών προϊόντων στα ύψη.
Η Ουγγαρία απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL την Παρασκευή. Αργεντινή και Τουρκία πραγματοποίησαν επίσης κινήσεις αυτή την εβδομάδα για να αυξήσουν τον έλεγχό τους στα τοπικά προϊόντα. Και η Μολδαβία, αν και μικρή εξαγωγός χώρα, διέκοψε προσωρινά τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και ζάχαρης από αυτό το μήνα.
Τα μέτρα προστατευτισμού -- τα οποία έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η πανδημία Covid-19 πυροδότησε ανησυχίες για τις τοπικές προμήθειες και τις υψηλές τιμές -- ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα άσχημα νέα για το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σταματήσει τους αγρότες να φροντίσουν τα κτήματα τους και οι φόβοι για ελλείψεις σιτηρών και ηλιέλαιου είναι.....ορατοί.
Αυτό αυξάνει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων, αυξάνοντας την πιθανότητα περιορισμών στις εξαγωγές, δήλωσε ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, ανεξάρτητος αναλυτής. Οι αποτυχίες στη συγκομιδή έχουν επιδεινώσει τη σφιχτή προσφορά, με τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών να αναμένεται να μειωθούν για πέμπτο έτος.
"Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε, καθώς γνωρίζουμε ότι έχει συμβεί στο παρελθόν", δήλωσε ο Αμπασσιάν, ο οποίος παρακολουθεί τις γεωργικές αγορές εδώ και δεκαετίες. "Αυτή είναι ήδη μια τέλεια καταιγίδα. Δεν το χρειάζεσαι αυτό."
Η Αργεντινή, ένας σημαντικός αποστολέας σιτηρών, δημιουργεί έναν μηχανισμό για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό σιταριού για τους τοπικούς μυλωνάδες και να δαμάσει τις τιμές των ζυμαρικών. Ο κορυφαίος εξαγωγέας αλευριού Τουρκία ενίσχυσε την εξουσία του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με τις εξαγωγές σειράς αγαθών, επιτρέποντάς της να προβεί σε "περιοδικές ρυθμίσεις" εάν χρειαστεί.
Η απαγόρευση της Ουγγαρίας τίθεται αμέσως σε ισχύ και σύντομα θα δημοσιευθεί κυβερνητικό διάταγμα, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας. Η χώρα είχε πουλήσει περίπου 127.000 τόνους μαλακού σιταριού στο εξωτερικό μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.
Η ένωση παραγωγών σιτηρών της χώρας είχε δηλώσει ότι τα φορτία εμποδίζονται ανεπίσημα να εγκαταλείψουν τα λιμάνια, αν και ο υπουργός Γεωργίας αρνήθηκε οποιαδήποτε απαγόρευση εξαγωγών. Αυτό έρχεται καθώς οι αγοραστές συρρέουν σε εναλλακτικές προελεύσεις με τα ουκρανικά λιμάνια κλειστά.
"Το κράτος έχει τους μοχλούς και τους μηχανισμούς για να προετοιμαστεί για πιθανή επισιτιστική κρίση, σεβόμενο παράλληλα τις αρχές της αγοράς", ανέφερε η Βουλγαρική ομάδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Την Παρασκευή, προέτρεψε τους παραγωγούς λιπασμάτων να σταματήσουν τις εξαγωγές.