Θα μειωθεί κατά 50% η απόδοση σε κάποιες καλλιέργειες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταστροφικός για τα παγκόσμια τρόφιμα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταστροφικός για τα παγκόσμια τρόφιμα»
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια προσφορά και το κόστος των τροφίμων, δήλωσε το αφεντικό μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.
Η Yara International, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, αγοράζει σημαντικές ποσότητες βασικών πρώτων υλών από τη Ρωσία.
Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές λόγω της ύψης των τιμών χονδρικής φυσικού αερίου.

"Ήμασταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση πριν τον πόλεμο... Και τώρα είναι μια πρόσθετη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και πλησιάζουμε στο πιο σημαντικό μέρος αυτής της σεζόν για το βόρειο ημισφαίριο, όπου πολλά λιπάσματα πρέπει να προχωρήσουν και αυτό πιθανότατα θα επηρεαστεί".

 

Ρωσία παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, όπως ποτάσα και φωσφορικό άλας - βασικά συστατικά στα λιπάσματα, τα οποία επιτρέπουν στα φυτά και τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

"Ο μισός πληθυσμός του κόσμου παίρνει φαγητό ως αποτέλεσμα λιπασμάτων... και εάν αυτό αφαιρεθεί από το πεδίο για ορισμένες καλλιέργειες, η απόδοση θα μειωθεί κατά 50%", δήλωσε ο κ. Χόλσεδερ."Για μένα, δεν είναι αν κινούμαστε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση - είναι το πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση".

Σβέιν Τόρε Χόλσεδερ, διευθύνων σύμβουλος της Yara International.


Ο Svein Tore Holsether δήλωσε ότι οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές λόγω της αιφνιδιάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου
Η εταιρεία του έχει ήδη επηρεαστεί από τη σύγκρουση μετά από πύραυλο που έπληξε το γραφείο της Yara στο Κίεβο. Το 11 προσωπικό ήταν σώο.
Η νορβηγική εταιρεία δεν επηρεάζεται άμεσα από κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις. Η προσπάθεια εξασφάλισης παραδόσεων έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της διαταραχής της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Λίγες ώρες αφότου ο κ. Χόλσεδερ μίλησε στο BBC, η ρωσική κυβέρνηση προέτρεψε τους παραγωγούς της να σταματήσουν τις εξαγωγές λιπασμάτων.
Επεσήμανε ότι περίπου το ένα τέταρτο των βασικών θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων προέρχονται από τη Ρωσία.
"Ταυτόχρονα, κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή για να βρούμε πρόσθετες πηγές. Αλλά με τόσο σύντομα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένο", ανέφερε πριν την είδηση.

Αναλυτές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους αγρότες και χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών. Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ακόμη υψηλότερο κόστος για τα τρόφιμα.
Οι φόβοι για αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του πολέμου
Πέντε τρόποι με τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές
Ενεργειακό σοκ: Η οικονομική πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν
Τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι ούτε ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου για την παραγωγή αμμωνίας, το βασικό συστατικό του αζωτούχων λιπασμάτων. Η Yara International βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες ρωσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της.
Πέρυσι, αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την παραγωγή περίπου του 40% της παραγωγικής της ικανότητας στην Ευρώπη λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου χονδρικής. Άλλοι παραγωγοί μείωσαν επίσης τις προμήθειες.

Σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αποστολής, τις κυρώσεις στη Λευκορωσία (έναν άλλο σημαντικό προμηθευτή ποτάσας) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα - αυτό προκάλεσε μεγάλη άνοδο στις τιμές των λιπασμάτων το περασμένο έτος, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων.
Η εταιρεία λέει ότι κάνει καθημερινές αξιολογήσεις για το πώς να διατηρήσει την προσφορά και ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας στα χαρτιά.
Αναγνωρίζει ότι έχει «πολύ ισχυρή υποχρέωση» να συνεχίσει να λειτουργεί η παραγωγή σε αυτό που περιγράφει ως κρίσιμο σημείο.
Αλλά το αφεντικό της Yara λέει ότι ο κόσμος πρέπει, μακροπρόθεσμα, να μειώσει την εξάρτησή του από τη Ρωσία για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
"Από τη μία πλευρά, προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ροή λιπασμάτων στους αγρότες για να διατηρήσουμε τις γεωργικές αποδόσεις.
"Την ίδια στιγμή... πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίδραση. Καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, επομένως αυτό είναι ένα δίλημμα και ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο".
Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενοι πληθυσμοί είχαν ήδη προσθέσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων - όλα πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Yara International περιγράφει τον πόλεμο ως "καταστροφή πέραν μιας καταστροφής", τονίζοντας πόσο ευάλωτη είναι τώρα η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Θα αυξήσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες, προσθέτει.
"Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι... έτσι ώστε αυτό να έρθει πάνω από αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις