Οι Βρετανοί παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές για τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και το CO2, το οποίο χρησιμοποιείται στη συσκευασία και τη σφαγή ζώων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τις εξαγωγές από τη Ρωσία και αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται προς τις 1.000 λίρες ανά τόνο, από περίπου 650 λίρες την περασμένη εβδομάδα, που συνδέεται με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου – κλειδί για την παραγωγική διαδικασία – και την αγορά πανικού από τους αγρότες που φοβούνται ότι η τιμή θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες . Η NFU είπε ότι οι τιμές για τα αζωτούχα λιπάσματα ήταν ήδη αυξημένες κατά 200% από έτος σε έτος.
Οι αγρότες είπαν ότι είναι πιθανό να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των τιμών αγοράζοντας λιγότερο λίπασμα από το συνηθισμένο αυτή τη σεζόν για καλλιέργειες δημητριακών, οδηγώντας ενδεχομένως σε χαμηλότερη παραγωγή σε μια εποχή που υπάρχει κίνδυνος για προμήθειες από την Ουκρανία, σε καιρό ειρήνης που ευθύνεται για το 12% του σιταριού στον κόσμο .
Ο Matt Culley, αγρότης σιταριού και ελαιούχων σπόρων στο Hampshire που είναι επικεφαλής του συμβουλίου καλλιεργειών στην National Farmers' Union, είπε ότι η νέα αύξηση των τιμών των λιπασμάτων ασκεί πίεση στους αγρότες που ήδη πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος εργασίας, καυσίμων και ζωοτροφών. «Υποφέρουμε πληθωρισμό στον αγροτικό τομέα», είπε.
Ο Culley είπε ότι οι υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων σήμαιναν μεγαλύτερους κινδύνους για τους αγρότες, επειδή θα σήμαινε περισσότερες επενδύσεις ενόψει άλλων πιθανών απειλών για την καλλιεργητική περίοδο, όπως ο κακός καιρός ή η πτώση της ζήτησης χωρίς εγγυημένη τιμή για τις καλλιέργειες.
Είπε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 20% λιγότερο λίπασμα, αλλά θα φυτέψει μεγαλύτερη έκταση γης με καλλιέργειες προκειμένου να προσπαθήσει να διατηρήσει τις αποδόσεις και να υποστηρίξει την παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Culley είπε ότι ορισμένοι αγρότες μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα οργανικά λιπάσματα συνεργαζόμενοι με κτηνοτρόφους ή αυτούς που λειτουργούν αναερόβια χωνευτήρια, τα οποία παράγουν ενέργεια από οργανική ύλη.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου το 40% του δικού του λιπάσματος, υπάρχουν φόβοι ότι τα εργοστάσια ενδέχεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό θα πιέσει επίσης την παραγωγή CO2 – που απελευθερώνεται ως υποπροϊόν της διαδικασίας – η οποία επί του παρόντος προστατεύεται εν μέρει στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής συμφωνίας που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.
Η Yara, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι πραγματοποιεί καθημερινές αξιολογήσεις σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της προσφοράς και ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας. τις κάρτες.
«Τα πράγματα αλλάζουν με την ώρα», είπε στο BBC το αφεντικό του, Σβέιν Τόρε Χόλσεθερ. «Ήμασταν ήδη σε μια δύσκολη κατάσταση πριν από τον πόλεμο… και τώρα είναι πρόσθετη διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού».
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συνθετικών λιπασμάτων στον κόσμο, προμηθεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο της ουρίας, ένα βασικό λίπασμα που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές και οι προμήθειες μειώνονται επίσης από πλοία που αποφεύγουν τα ρωσικά λιμάνια, ενώ οι ασφαλιστές δεν θα καλύψουν το φορτίο εν μέσω φόβου ότι θα πληγεί από εμπορικό εμπάργκο.
Η Julia Meehan, επικεφαλής λιπασμάτων για τον οργανισμό τιμών εμπορευμάτων ICIS, δήλωσε: «Το μόνο για το οποίο μιλάνε όλοι είναι η διαθεσιμότητα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες».
Είπε ότι οι τιμές είχαν ανασταλεί για τις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς οι διανομείς προσπάθησαν να κρίνουν τη σωστή νέα τιμή – μια κατάσταση άνευ προηγουμένου που θα μπορούσε επίσης να έχει τεράστια επίδραση στο κόστος για τους εισαγωγείς της Βόρειας Αφρικής και της Τουρκίας.
«Το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι οι τιμές των καλλιεργειών είναι τώρα τόσο υψηλές, οι αγρότες θα μπορούν να πουλήσουν σε υψηλή τιμή και τεχνικά θα έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για τα λιπάσματα», είπε ο Meehan.
Η κατάσταση είναι πιθανό να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια συμφωνία ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ από την EuroChem, έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrei Melnichenko, για την αγορά της επιχείρησης αζωτούχων λιπασμάτων της αυστριακής Borealis, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα και αναμένει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Η συμφωνία θα επεκτείνει την εμβέλεια στην Ευρώπη της EuroChem, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων στη Ρωσία, παρόλο που έχει την έδρα της στην Ελβετία.
Καθώς ξεκινά το 2022, υπάρχει ένα ψήφισμα για το νέο έτος που θα θέλαμε να εξετάσετε. Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε 180 χώρες που έκαναν το βήμα για να μας στηρίξουν οικονομικά – κρατώντας μας ανοιχτούς σε όλους και σκληρά ανεξάρτητους.
Το 2021, αυτή η υποστήριξη συνέχισε την έρευνα για τον υπεράκτιο πλούτο, το λογισμικό υποκλοπής spyware, τη σεξουαλική παρενόχληση, την κατάχρηση εργασίας, την περιβαλλοντική λεηλασία, τα συμβόλαια του κορωνοϊού και τη μεγάλη τεχνολογία. Έδωσε τη δυνατότητα στην επιμελή, επαληθευμένη, έγκυρη δημοσιογραφία να ευδοκιμήσει σε μια εποχή ψεύδους, αίσθησης, διαφημιστικής εκστρατείας και παραπληροφόρησης και παρανοήσεων που κόβει την ανάσα.
Το 2022, δεν θα είμαστε λιγότερο δραστήριοι, με ένα σύμπλεγμα εκλογών (Γαλλία, Βραζιλία, ΗΠΑ να πούμε το λιγότερο), οικονομικά κρίσιμα σημεία, την επόμενη φάση της πανδημίας, τη συγκέντρωση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τον πρώτο «χειμερινό κόσμο». Κύπελλο για να μας απασχολήσει.
Χωρίς μετόχους ή δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτη, μπορούμε να θέσουμε τη δική μας ατζέντα και να παρέχουμε αξιόπιστη δημοσιογραφία που να είναι απαλλαγμένη από εμπορικές και πολιτικές επιρροές, προσφέροντας αντίβαρο στη διάδοση παραπληροφόρησης. Όταν ποτέ δεν έχει μεγαλύτερη σημασία, μπορούμε να διερευνήσουμε και να αμφισβητήσουμε χωρίς φόβο ή εύνοια.
Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, η δημοσιογραφία του Guardian είναι διαθέσιμη για ανάγνωση σε όλους, ανεξάρτητα από το τι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στην ισότητα των πληροφοριών. Ενώ άλλοι εμπορευματοποιούν τις πληροφορίες, εμείς επιδιώκουμε να τις εκδημοκρατίσουμε. Μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων μπορεί να παρακολουθεί τα παγκόσμια γεγονότα, να κατανοεί τον αντίκτυπό τους και να εμπνευστεί για να αναλάβουν ουσιαστική δράση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις