ΟΑΕΔ: Αλλάζει η κάρτα ανεργίας – Eισοδηματικά κριτήρια και επίδομα ακόμα και με την εύρεση δουλειάς
ΟΑΕΔ: Αλλάζει η κάρτα ανεργίας – Eισοδηματικά κριτήρια και επίδομα ακόμα και με την εύρεση δουλειάς

Αλλαγή σελίδας στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας, τον τρόπο χορήγησης, την θέσπιση της διακοπής του επιδόματος, την εκκαθάριση του μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση, αλλάζει τα πάντα γύρω από τον Οργανισμό ακόμη και το όνομά του, καθώς πλέον να λέγεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Οι βασικές αλλαγές σύμφωνα με την κυβέρνηση

Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τα εξής:

Επίδομα ανεργίας: θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρείς αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με την διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη.

Το επίδομα θα συνεχίζει να χορηγείται μειωμένο κατά 50%, ως επίδομα εργασίας για κάποιον που βρίσκει εργασίας κατά το διάστημα της επιδότησης. Το επίδομα αυτό θα δίδεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει – ακόμη – η επιδότηση. Δε θα θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας, ούτε θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Κίνητρο μακροχρονίως ανέργων: θα λαμβάνουν 300 ευρώ όσοι μακροχρόνια άνεργοι συντάσσουν – σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο – ατονικό σχέδιο δράσης και δραστηριοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας.

Μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων: τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο μητρώο ανέργων αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι διαγραφέντες δεν θα δικαιούνται μια σειρά παροχών που προβλέπονται για τους ανέργους.

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει και στην «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ, ώστε τα στοιχεία που παρουσιάζει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή και να απεικονίζουν την «εικόνα της ανεργίας» στη χώρα. Άλλωστε, πρόσφατη είναι η αρνητική κριτική για την τεράστια απόκλιση των στοιχείων της επίσημης ανεργίας, ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Επαγγελματική κατάρτιση: Ριζικές αλλαγές θα προβλέπει το σχέδιο νόμου και στην επαγγελματική κατάρτιση προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ποσό του ενός δισ. ευρώ που παρέχει στην κατάρτιση το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επανασχεδιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης με βάση την αρχή ίσων ευκαιριών για όλους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις