FAO: Έρχονται επιπλέον αυξήσεις 22% στις τιμές των τροφίμων

Έως και 13,1 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα υποσιτίζονται - Οι επιπτώσεις θα επεκταθούν και στα επόμενα έτη

Το υψηλό ρεκόρ του παγκόσμιου κόστους τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 22% καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πνίγει το εμπόριο και μειώνει τις μελλοντικές σοδειές, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Έκθεση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του οργανισμού (FAO) δείχνει τις εκτεταμένες συνέπειες του πολέμου στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, με τον αντίκτυπο να εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την επόμενη σεζόν. Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα δέκατο όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως και αυτές οι ροές έχουν καταπνιγεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σημαίνει ότι άλλες χώρες θα είναι σε θέση μόνο εν μέρει να αντισταθμίσουν την «ξαφνική και απότομη μείωση» των εξαγωγών σιτηρών και ηλίανθου στη Μαύρη Θάλασσα την ερχόμενη σεζόν 2022-2023, δήλωσε ο FAO. Αυτό πιθανότατα θα ωθήσει τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών κατά 22% υψηλότερα και ένα «σημαντικό» χάσμα προσφοράς θα παραμείνει στο μέλλον, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η ενέργεια παραμείνει ακριβή.

«Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως», δήλωσε ο Qu Dongyu, γενικός διευθυντής του FAO, προσθέτοντας ότι η πείνα μπορεί επίσης να αυξηθεί στην Ουκρανία. «Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εισροών είναι ήδη υψηλές και ασταθείς».

Έως και 13,1 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να υποσιτιστούν την επόμενη σεζόν σε ένα χειρότερο σενάριο. Αυτό προϋποθέτει πτώση 25 εκατομμυρίων τόνων στις συνδυασμένες εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μείωση των ελαιούχων σπόρων κατά 3 εκατομμύρια τόνους. Ένα πιο μέτριο σοκ στην προσφορά θα μπορούσε να σημαίνει ότι περίπου 8 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα.

Ο παράγοντας Ινδονησία

Στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις προστέθηκε σήμερα ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας.

Πρόκειται για την απόφαση της Ινδονησίας να περιορίσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο αντίστοιχων άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν για τις εσωτερικές ανάγκες κατανάλωσης ζωτικής σημασίας τρόφιμα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προμήθεια βρώσιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και της σοκολάτας. Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% φέτος και για πρώτη φορά έγινε το πιο ακριβό φυτικό έλαιο μεταξύ των τεσσάρων ευρύτερα εμπορεύσιμων (τα άλλα τρία είναι το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο).

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας εξήγησε ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τιμές μαγειρικού λαδιού παραμένουν προσιτές για τους καταναλωτές στη χώρα του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φοινικέλαιου της Μαλαισίας αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση της Ινδονησίας, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών.

Ακόμη, οι τιμές του σογιέλαιου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% φέτος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές βρώσιμων ελαίων. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριες παραγωγοί χώρες ηλιέλαιου και αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών, αφήνοντας μεγάλους καταναλωτές όπως η Ινδία να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο.

Σιτάρι

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες από την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές για ένα ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του κριθαριού, της ζάχαρης και του κρέατος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πόλεμος, εκτός του ότι διακόπτει τις αποστολές προϊόντων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τις προοπτικές για συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και οι εισροές περιορίζονται εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του φυσικού αερίου, που είναι πρωταρχικό για την παραγωγή πολλών προϊόντων.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,7%, σύμφωνα με τον FAO, ενώ πολλά εμπορεύματα συνέχισαν το ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές.