Τι είπε ο υπουργός
Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με τους φορείς εισαγωγών τη χώρας, για τη διεύρυνση των αγορών που ήδη χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν οι 250.000 τόνοι δημητριακών που εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Επισήμανε ότι κατά την τελευταία διετία το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, μετά από πολλά χρόνια ήταν θετικό κατά 500 εκατ. ευρώ «και είναι κάτι το πρέπει να συνεχιστεί τόσο για τις εξαγωγές όσο και για την επισιτιστική επάρκεια».
Πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο θα ζητηθεί κοινοτική ενίσχυση για την καλλιέργεια στο καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι και συμπλήρωσε ότι από τις 23 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η «εργαλειοθήκη» της Ε.Ε. για τον αγροτικό τομέα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς τον παραγωγό της χώρας «αυτόν που με τον κόπο του παράγει προϊόντα για κατανάλωση και εξαγωγή».
Σημείωσε ότι τα προγράμματα αγροτικών καταρτίσεων θα πρέπει να στηριχτούν σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι η κλιματική αλλαγή, η χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.
Περισσότεροι από 14.600 νέοι αγρότες συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν.
Πρόσθεσε ότι «η αύξηση της παραγωγής αποτελεί το ζητούμενο στον αγροτικό τομέα» και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σύγχρονος αγρότης έχει μετατραπεί πλέον σε επιχειρηματία».
Χαρακτήρισε χαμηλά τα ποσοστά εκπαίδευσης των αγροτών στη χώρα μας που σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχεται σε 6,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά το 24% και στην Ολλανδία φτάνει το 80%.
Οι αναπάντητες απορίες
Πως ακριβώς καλύπτει το υπουργείο το κενό των εισαγωγών και πως θα συντρέξει στο πρόβλημα η Ευρώπη όταν ήδη έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή έλλειψη καθώς πολλές χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σερβία κ.λπ. αλλά και τρίτες χώρες πχ η Ινδονησία έχουν φρενάρει τις εξαγωγές στο μαλακό σιτάρι, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχτεί οι τιμές εισαγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε πολλά σούπερ μάρκετ στην Ιταλία και τη Γερμανία υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων και μπαίνει πλέον πλαφόν.
Επίσης, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής είναι βέβαιο ότι θα περάσει σε όλα τα στάδια της αλυσίδας και οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σημαντικό θα είναι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου 2022, στο οποίο αναμένεται να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα και να ανακοινωθεί η λεγόμενη εργαλειοθήκη. Ωστόσο, η ΕΕ προς το παρόν έχει επιδείξει χαμηλά αντανακλαστικά και αν τελικά δεν εγκριθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τις τις συνδεδεμένες στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι, τότε τα ποσά θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση. Δηλαδή θα γίνει αναδιανομή του προϋπολογισμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις