Αόριστες απαντήσεις για το πρόβλημα.
Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης για την πτώση της τιμής της Κορινθιακής σταφίδας και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί με τα αδιάθετα αποθέματα του προϊόντος, στις 14 Μαρτίου, ο νέος Υπουργός δεν δεσμεύτηκε ούτε για το ποσό, ούτε για το χρονοδιάγραμμα, ούτε για τον τρόπο στήριξης των επιχειρήσεων που ζημιώθηκαν από τα υψηλά αποθέματα.
Αρκέστηκε να παραπέμψει την επίλυση του προβλήματος αόριστα κάπου στο μέλλον και παραπέμποντας σε έγκριση ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνέπεια του κορονοϊού.
Ο Υπουργός ανέφερε: “Ζήτησα από τους ίδιους τους παραγωγούς να μου φέρουν τα στοιχεία και ήδη έφεραν κάποιοι. Περιμένω και από τους υπόλοιπους τα στοιχεία που θα μου περιγράφουν τη ζημία που έχουν υποστεί και η οποία είναι αδιαμφισβήτητη για μένα, ώστε να μπορέσω να ζητήσω την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνέπεια του κορονοϊού, έτσι όπως τόσες πολλές επιχειρήσεις στη χώρα έχουν αποζημιωθεί λόγω της ζημιάς που είχαν από τον κορονοϊό. Ακριβώς επειδή δεν υπήρχε η ζήτηση εκείνη που πρέπει να υπάρχει στο συγκεκριμένο προϊόν, αυτό το προϊόν έμεινε ως απόθεμα”.
Αναγνώρισε δηλαδή αυτό που οι τοπικοί φορείς αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πολλές ερωτήσεις τους έχουν επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες, ότι δηλαδή η μειωμένη ζήτηση σταφίδας λόγω της πανδημίας, δημιούργησε αποθέματα.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής από την πλευρά του σημείωσε: “Είστε ο τρίτος Υπουργός που καλείστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα. Δυστυχώς, οι αβλεψίες και η αδυναμία κατανόησης των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος από τους προκατόχους σας, οδήγησαν στη φετινή τιμή της σταφίδας στον παραγωγό να είναι από πέρσι στο 50% και ταυτόχρονα αποθέματα που, αν δεν απορροφηθούν, δεν προβλέπεται τίποτα καλύτερο για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο για τον παραγωγό, αλλά κυρίως για το προϊόν”.
Και συμπλήρωσε: “Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό πρόταση για τη λειτουργία του κράτους ως αγοραστής ύστατης καταφυγής, για να απορροφήσει προϊόντα και να μη δημιουργηθούν αποθέματα, αλλά κυρίως να λειτουργήσει σαν ισορροπιστής στην αγορά και να δώσει το στίγμα της τιμής κάτω από την οποία δεν μπορεί να πέσει ένα προϊόν κι όχι μόνο η σταφίδα”.
Εξηγώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπογράμμισε: “Μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκε αυτό το εργαλείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει στa σχολεία, στον στρατό, σε κοινωνικές δομές και σε προγράμματα σίτισης τόσο εθνικά, όσο και συγχρηματοδοτούμενα. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να σταλεί σταφίδα, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σωτήρια για τις ζωές των αμάχων. Αντί, λοιπόν, να στέλνετε επιθετικό υλικό - καλάσνικοφ, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά- θα έπρεπε να σταλεί αμιγώς ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, προτιμήσατε να μην το κάνετε. Ενώ προφανώς δαπανώνται κονδύλια, αφού στέλνονται όπλα ή άλλα πυρομαχικά, δεν δαπανήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση”.