Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί τα κράτη σε όλο τον κόσμο τα οποία αφυπνίζονται και λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες.Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο από τις δυνάμεις των σιτηρών, έχει προκαλέσει πανικό για ελλείψεις, εκτίναξη των τιμών και πιθανή συμπίεση των ρωσικών λιπασμάτων.

Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ασία έως την Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε ότι θα στρέψει "ολόκληρη την προσέγγισή της" στη γεωργική πολιτική για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Η εισβολή στην Ουκρανία, γνωστή ως «το καλάθι της Ευρώπης», ταρακούνησε τις αγορές εμπορευμάτων και οι χώρες αντέδρασαν αποθηκεύοντας σιτηρά και μαγειρικό λάδι ή ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες σοδειές.

Οι G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών παροτρύνουν τους ηγέτες να διατηρήσουν τις εμπορικές ροές ανοιχτές, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

"Κάθε σταθερότητα που επιτυγχάνεται στη χώρα που θέτει την απαγόρευση των εξαγωγών είναι μια αστάθεια που εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων στην Ουάσιγκτον. "Έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις".

ΕΕ: Συνάντηση για τον ασφαλή εφοδιασμό

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν τρόπους για να γίνει πιο ασφαλής ο εφοδιασμός με τρόφιμα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αδρανών εκτάσεων για καλλιέργειες πρωτεϊνών και την παροχή στήριξης στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.

Ορισμένες χώρες προχωρούν από μόνες τους. Η Βουλγαρία, σημαντικός εξαγωγέας, διέθεσε κρατικά κονδύλια για την αύξηση του εθνικού αποθέματος σιτηρών της, με στόχο την αγορά περίπου 1,5 εκατομμυρίου τόνων.

Στη Γαλλία, μια ένωση παραγωγών ζωοτροφών θέλει η κυβέρνηση να αποθηκεύσει τους 800.000 τόνους σιτηρών που χρειάζεται κάθε μήνα, φοβούμενη ότι η παγκόσμια όρεξη για δημητριακά θα μπορούσε να εξαντλήσει τις εγχώριες προμήθειες.

Εκτός του μπλοκ, οι μικρότεροι φορτωτές Μολδαβία και Σερβία περιόρισαν τις πωλήσεις καλλιεργειών όπως το σιτάρι ή η ζάχαρη.

"Είναι το φαινόμενο του μιμητή: "Αν το κάνεις εσύ, τότε θα το κάνω κι εγώ"", δήλωσε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. "Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως δεν το χρειάζεσαι όταν έχεις ένα σοκ στην αγορά".

ΟΗΕ: Σοβαρές ελλείψεις σε φοινικέλαιο και σιτηρά

Ο όμιλος του ΟΗΕ - ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός - προσπαθεί να προσεγγίσει τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, αλλά διαθέτει μόνο τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται, είπε.

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου φοινικέλαιου, αυξάνει τους εξαγωγικούς δασμούς στα 675 δολάρια ανά τόνο, με βάση τις τρέχουσες τιμές, από 375 δολάρια. Οι υψηλότεροι φόροι θα καταστήσουν πιο κερδοφόρο για τις εταιρείες να προμηθεύουν την εγχώρια αγορά, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Λούτφι.

Η Αργεντινή, ο νούμερο 1 αποστολέας αλεύρων και ελαίου σόγιας, εμποδίζει τους εμπόρους να καταχωρίσουν φορτία για εξαγωγή, μια κίνηση που συνήθως υποδηλώνει επερχόμενη αύξηση της φορολογίας. Η χώρα επιδοτεί επίσης τη βιομηχανία επεξεργασίας σιταριού και απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές βοείου κρέατος. Κατέχει υψηλή θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις και στα δύο.

Ακόμη και η Αίγυπτος απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το αλεύρι, οι φακές και το σιτάρι, για τρεις μήνες. Το πολυπληθέστερο αραβικό έθνος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, βασιζόμενο στο σιτάρι για ζυμαρικά και ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για ψωμί που τρέφει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο προστατευτισμός διαχέεται και στο διάδρομο των φρέσκων προϊόντων. Το Μαρόκο μειώνει τις εξαγωγές ντομάτας προς την Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις επερχόμενες γιορτές του Ραμαζανιού, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μιας ιστορικής ξηρασίας που περιορίζει τις τοπικές σοδειές.

"Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη", δήλωσε για τους περιορισμούς ο Jean-Michel Grand, εκτελεστικός διευθυντής της Action Against Hunger UK.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις