Αμυράς: Το 5,54% της χώρας είναι δασωμένοι αγροί - Ήρθε η ώρα το θέμα να λυθεί
Αμυράς: Το 5,54% της χώρας είναι δασωμένοι αγροί - Ήρθε η ώρα το θέμα να λυθεί

Σε 6.889.985 στρέμματα ανέρχονται οι δασωθέντες αγροί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα στην ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. «Αυτό ισοδυναμεί με συνολική έκταση 5,54% της χώρας και στην ουσία ξαναζωντανεύουμε αυτή τη γη», είπε ο κ. Αμυράς, αναφερόμενος στη βασική στόχευση της ρύθμισης για τους δασωθέντες αγρούς.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην αγροτική παραγωγή, με σύγχρονες καλλιέργειες, με νέες μεθόδους καλλιεργητικές και καλλιέργειες υψηλής εξαγωγικής αξίας και υπεραξίας για τον κάθε τόπο», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον, διότι «οι άνθρωποι που κυκλοφορούν μέσα στα χωράφια τους, τα προστατεύουν από πυρκαγιές και προστατεύουν και τις γύρω περιοχές».

«Επιλύουμε το μεγάλο και φλέγον ζήτημα της κυριότητας αυτής της γης. Το Δημόσιο πλέον δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας, εφόσον αυτά δεν θεμελιώνονται βάσει τίτλων», είπε ο υφυπουργός.

Καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν νωρίτερα ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τους δασωμένους αγρούς, ο κ. Αμυράς παρατήρησε ότι επί 43 χρόνια, η ελληνική κοινωνία διαβουλεύεται με την Πολιτεία γι΄αυτό το καυτό ζήτημα.

«Έχουν τοποθετηθεί γι΄αυτό το ζήτημα οι ενώσεις των αγροτών, οι ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ενώσεις των συμβολαιογράφων, οι ενώσεις των δικαστών, οι ενώσεις των ΜΚΟ, οι ενώσεις του ΓΕΩΤΕΕ, όλος ο κόσμος συζητάει επί 4 - 5 δεκαετίες γι΄αυτό το ζήτημα και ήρθε η ώρα να λυθεί», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόσθεσε δε, πως δεν μπορεί πλέον το Δημόσιο, χωρίς να έχει κανέναν τίτλο στα χέρια του, να χτυπάει την πόρτα του πολίτη και να του λέει ότι δεν του ανήκει το χωράφι, αν και ο πολίτης έχει νόμιμο τίτλο κυριότητας. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι οι χρήσεις των δασωμένων αγρών θα είναι αυτές που η νομοθεσία επιτρέπει, και «η νομοθεσία λέει ότι επιτρέπονται και τα τουριστικά καταλύματα».

Η επόμενη μεταρρύθμιση, είπε ο κ.Αμυράς, θα είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις που ανέρχονται σε 2.284.996 στρέμματα, και εντός του Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις