CEO Bayer: «Είμαστε ήδη στη μέση μιας κρίσης εφοδιασμού σιτηρών»

Συνέντευξη με τον Werner Baumann, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bayer AG, δημοσιεύτηκε αρχικά στη Neue Züricher Zeitung στις 19 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη με τον Werner Baumann, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bayer AG, δημοσιεύτηκε αρχικά στη Neue Züricher Zeitung στις 19 Μαρτίου 2022 

Διαβάστε αναλυτικά

Κύριε Baumann, πώς άλλαξε ο πόλεμος την κατάσταση της Bayer στην Ουκρανία;

Η κατάσταση στο έδαφος είναι δραματική. Καταδικάζουμε απόλυτα αυτόν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας ελεύθερης, δημοκρατικής χώρας. δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους συναδέλφους μας, καθώς και τους αγρότες και τους ασθενείς. Έχουμε περίπου 700 υπαλλήλους στην Ουκρανία, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους εργάζονται στον τομέα της γεωργίας – με άλλα λόγια στους τομείς των σπόρων και της προστασίας των καλλιεργειών. Η άλλη δραστηριότητα είναι τα φάρμακα. Η παραγωγή και διανομή σπόρων για την περίοδο φύτευσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τώρα υπάρχουν εμπόδια στις εισαγωγές λόγω έλλειψης μεταφορικών και υλικοτεχνικών ικανοτήτων. Διασφαλίσαμε την επείγουσα παροχή φαρμάκων που χρειάζονται επειγόντως, τα οποία μεταφέρουμε στην Ουκρανία με τις δικές μας νηοπομπές. 


Πώς υποστηρίζει η Bayer τους Ουκρανούς υπαλλήλους της;
Δώσαμε στους υπαλλήλους μας στην Ουκρανία πρόσθετη οικονομική υποστήριξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και διασφαλίσαμε τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών τους για τους επόμενους μήνες. Περίπου 250 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους, έχουν εγκαταλείψει από τότε τη χώρα και τώρα εργαζόμαστε για να βρούμε κατάλυμα και υποστήριξη για αυτούς. Η εταιρεία και το εργατικό δυναμικό μας έχουν επίσης προσφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διαφόρων διαύλων.


Η Bayer έχει επίσης δραστηριότητες στη Ρωσία. Θα διατηρήσετε την παρουσία σας εκεί;
Μειώσαμε σημαντικά τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία. Έχουμε αναστείλει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη διαφήμιση, αλλά συνεχίζουμε να προμηθεύουμε τον άμαχο πληθυσμό με φάρμακα και να διανέμουμε σπόρους και προϊόντα φυτοπροστασίας. Η διακοπή αυτών των δραστηριοτήτων θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς και θα διαταράσσει ακόμη πιο σημαντικά τα συστήματα διατροφής. Για παράδειγμα, συνεχίζουμε να προμηθεύουμε αντικαρκινικά φάρμακα από τα οποία εξαρτώνται οι ασθενείς στη Ρωσία και σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε αυτές τις αλυσίδες εφοδιαστικής για ηθικούς λόγους. 


Πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος τη συνολική ανάπτυξη της εταιρείας;
Είναι δύσκολο να το αξιολογήσουμε πλήρως τώρα. Η επιχείρησή μας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τοις εκατό των πωλήσεων του Ομίλου, ενώ η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 2 τοις εκατό. Θα είμαστε σε θέση να μετριάζουμε αυτούς τους επιχειρηματικούς κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης δευτερεύουσες και τριτογενείς επιπτώσεις, ιδίως όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ενέργειας. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Bayer έχει γίνει πολύ λιγότερο ενεργοβόρα τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω του μετασχηματισμού του χαρτοφυλακίου μας. 


Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης. Είναι δικαιολογημένες οι προειδοποιήσεις για λιμό;
Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επισιτιστική κρίση, είναι πόσο άσχημη θα είναι η κρίση. Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας κρίσης προσφοράς σιτηρών. Η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη λόγω της πανδημίας, των καιρικών φαινομένων και των σχετικά αδύναμων συγκομιδών στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει δραματικά αυτή την κατάσταση. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από την πείνα σήμερα από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια. Το εύρος της κρίσης θα επιδεινωθεί εάν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δεν καταφέρουν να ξεκινήσουν συντονισμένες και συντονισμένες προσπάθειες. 


Θα υπάρξει ακόμα σημαντική συγκομιδή στην Ουκρανία και θα συνεχίσει η Ρωσία να εξάγει σιτηρά;
Τώρα έχουμε το ίδιο πρόβλημα που είχαμε στην καταπολέμηση της πανδημίας. Όταν ξέσπασε η πανδημία, κάθε κυβέρνηση αρχικά φρόντιζε τα εθνικά συμφέροντα και ανέστειλε την εξαγωγή μασκών και σχετικού εξοπλισμού σε κάποιο βαθμό. Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις διέκοψαν τις αλυσίδες επιμελητείας που εξακολουθούσαν να λειτουργούν. Τώρα βλέπουμε ένα παρόμοιο φαινόμενο. Ορισμένες χώρες θέλουν να διατηρήσουν τα αποθέματα σιτηρών τους. Με αυτόν τον τρόπο, επιδεινώνουν την κρίση αντί να τη διαχειρίζονται αποτελεσματικά μέσω της διεθνούς συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν.


Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από την έλλειψη σιτηρών;
Οι τιμές θα αυξηθούν για εμάς εδώ στην Ευρώπη, αλλά για πολλούς άλλους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα σιτηρά θα γίνουν πολύ ακριβά. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν την πολυτέλεια να δουν την τιμή του ψωμιού διπλάσια ή τριπλάσια. Αυτή είναι μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα. Εάν η επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, αυτό θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης τροφίμων και της βίας.


Οι αποδόσεις ανά εκτάριο είναι χαμηλότερες στη βιολογική γεωργία από ό,τι στη συμβατική γεωργία. Πρέπει η ΕΕ και η Γερμανία να επανεξετάσουν τη γεωργική τους πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή είναι προσανατολισμένη προς «πιο βιολογικά»;
Μερικές φορές τα επιστημονικά ευρήματα εξακολουθούν να αναιρούνται για ιδεολογικούς λόγους. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να παίζουμε το ένα είδος γεωργίας εναντίον του άλλου. Το σίγουρο είναι ότι οι προκλήσεις στον εφοδιασμό τροφίμων μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσω καινοτόμων λύσεων. Το τρέχον εύρος της γεωργικής παραγωγής για ζωοτροφές, τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση και ανανεώσιμες πρώτες ύλες υπερβαίνει ήδη κατά πολύ την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη μας. Τώρα αντιμετωπίζουμε το επιπλέον πρόβλημα ότι ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη προβλέπεται να αυξηθεί σε δέκα δισεκατομμύρια τα επόμενα 25 χρόνια. Επομένως, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση πόρων, ενώ ταΐζουμε 25 τοις εκατό περισσότερους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας βιώσιμης εντατικοποίησης της γεωργίας, με άλλα λόγια με την ταυτόχρονη μείωση της έκτασης της γεωργικής γης ενώ αυξάνονται οι αποδόσεις των καλλιεργειών. 

Όμως η εντατική γεωργία δημιουργεί νέα προβλήματα, όπως η απειλούμενη βιοποικιλότητα ή η εξάντληση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους.
Αυτό ακριβώς δεν πρέπει να συμβαίνει. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χαμηλότερες εκπομπές CO2. Και δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειές μας ούτε στην παρούσα κατάσταση. Η σύγχρονη γεωργία θα διαδραματίσει σημαντικό οικονομικό ρόλο ενόψει της μαζικής ενεργειακής κρίσης.


Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα. Σήμερα, η παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα φυτά, τα όσπρια μπορούν να δεσμεύσουν απευθείας το άζωτο από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας μικρόβια. Εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να διαμορφώσουμε αυτά τα μικρόβια με τέτοιο τρόπο ώστε τα δημητριακά να μπορούν επίσης να σταθεροποιήσουν το άζωτο και να μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 30 τοις εκατό μόνο σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια . Εμείς και άλλες εταιρείες διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο εδώ και σημειώνουμε καλή πρόοδο. Μέσω της ψηφιακής γεωργίας, έχουμε επίσης τη γνώση σχετικά με τη σύνθεση του εδάφους, την υγρασία, τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, τον καιρό, τις ποικιλίες σπόρων και πολλά άλλα που απαιτούνται για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι μικροκαλλιεργητές διαθέτουν επίσης τεράστιες δυνατότητες. Σε πολλές χώρες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της συνολικής γεωργικής παραγωγής, ωστόσο οι αποδόσεις τους συχνά παραμένουν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και πρόσβασης σε καλύτερα προϊόντα. Θέλουμε να φτάσουμε τα 100 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες μέχρι το 2030 για να αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους. Έχουμε ήδη πετύχει το ήμισυ αυτού του στόχου. 


Η παραγωγή κρέατος απαιτεί πολύ περισσότερες γεωργικές εκτάσεις από σιτηρά. Πρέπει να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι;
Πείτε το σε ανθρώπους που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο ευημερίας μας. Και για εμάς, ήταν ένα μακρύ ταξίδι από ένα Κυριακάτικο ψητό κάθε εβδομάδα σε πολλά γεύματα με βάση το κρέας την ημέρα, μέχρι το σημείο στο οποίο οι άνθρωποι πλέον εγκαταλείπουν οικειοθελώς το κρέας. Επιπλέον, πολλοί από εμάς έχουμε την πολυτέλεια να πληρώσουμε 30 τοις εκατό περισσότερο για βιολογικό κρέας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν μπορεί. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι μένουν χωρίς κρέας, αλλά αυτός ο αριθμός είναι ακόμα πολύ μικρός αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα ήθελαν να μπορούν να απολαμβάνουν το κρέας πιο τακτικά. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος για πολλά χρόνια ακόμα. 

Η δική σας παραγωγή είναι λιγότερο ενεργοβόρα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η Bayer δεν επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας;
Η χημική βιομηχανία χρειάζεται έναν αξιόπιστο εφοδιασμό πρωτογενούς ενέργειας γενικά, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου ειδικότερα, και η ενέργεια πρέπει επίσης να είναι προσιτή. Θα μπορούσαν να προκύψουν αλυσιδωτές αντιδράσεις εάν δεν υπάρχει αρκετό αέριο. Η χημική βιομηχανία βρίσκεται συνήθως στην αρχή της αλυσίδας αξίας. Εάν δεν μπορούν πλέον να παραχθούν προϊόντα που να παρέχονται σε όλες τις άλλες βιομηχανίες, ολόκληρη η χώρα θα έφτανε τελικά σε μια εικονική ακινησία. Οι απώλειες πρωτογενούς ενέργειας θα οδηγούσαν σε σοβαρή ύφεση. Ωστόσο, το πρόσθετο κόστος παίζει μικρότερο ρόλο για την Bayer ως εταιρεία βιοεπιστημών. 


Πολλοί Γερμανοί ζητούν την άμεση διακοπή όλων των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία.
Συμπάσχω πολύ με τους ανθρώπους που παίρνουν αυτή τη μέγιστη θέση γιατί λένε από τη βαθύτατη πεποίθηση ότι εδώ συμβαίνει μια κατάφωρη αδικία. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι λένε: «Θα θερμάνω μόνο δύο από τα τρία δωμάτια και θα μειώσω την κατανάλωση ενέργειας κατά 30 τοις εκατό». Όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Αν υπήρχαν ελλείψεις ενέργειας στη Γερμανία, μεγάλο μέρος της οικονομίας θα σταματούσε, όπως εξήγησα. Πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν το εύρος των οικονομικών αναταραχών που θα συμβούν. 


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε αγωγές κατά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος Roundup που περιέχει τη δραστική ουσία glyphosate από τη Monsanto, το οποίο απέκτησε η Bayer το 2018. Ποια είναι η κατάσταση αυτών των διαφορών;
Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες, παρόλο που το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Στα τέλη του 2021 κερδίσαμε δύο υποθέσεις και η τρίτη αποσύρθηκε από τους ενάγοντες. Για στρατηγικούς λόγους, επιπλέον, αποφασίσαμε σε πρώιμο στάδιο να πάμε την υποδειγματική υπόθεση Hardeman μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το ζήτημα εδώ είναι αν ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει του νόμου του κράτους. Έχουμε ένα προϊόν που εδώ και δεκαετίες ελέγχεται θετικά από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, αλλά για το οποίο επιμέρους πολιτείες έχουν επιβάλει απαιτήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς. Υποθέτουμε ότι θα έχουμε σαφήνεια μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους ως προς το εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θα συμφωνήσει να επανεξετάσει την υπόθεση επειδή τη θεωρεί επαρκώς σχετική. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την υπόθεση, το σχέδιο των πέντε σημείων που παρουσιάσαμε το 2021 θα τεθεί σε ισχύ. 


Ποιες συνολικές προβλέψεις έχετε δημιουργήσει για τις υποθέσεις glyphosate, πόσο από αυτό το ποσό έχει ήδη δαπανηθεί και θα επαρκούν οι μέχρι τώρα προβλέψεις για κάθε σενάριο;
Είχαμε αρχικά δημιουργήσει προβλέψεις 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά για το συγκρότημα διαφορών glyphosate. Δημιουργήσαμε πρόσθετη πρόβλεψη 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 για την περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεσή μας. Αυτό το σύνολο προορίζεται για τη διαχείριση μελλοντικών αγωγών glyphosate που σχετίζονται με υποθέσεις NHL. 


Αν τότε ήξερες αυτό που ξέρεις τώρα, θα είχες ακόμα αποκτήσει τη Monsanto;
Σήμερα, ειδικότερα, μπορούμε να δούμε πόσο σημαντική είναι η γεωργία όσον αφορά την αποφυγή της τρέχουσας απειλής του λιμού. Στο μέλλον, η ικανότητα καινοτομίας θα είναι ζωτικής σημασίας – έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε βιώσιμα έως και 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους.


Βιογραφικό

Ο Βέρνερ Μπάουμαν γεννήθηκε στο Κρέφελντ της Γερμανίας στις 6 Οκτωβρίου 1962. Αφού σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, εντάχθηκε στην Bayer το 1988. Τα πρώτα του καθήκοντα ήταν στο Τμήμα Εταιρικών Οικονομικών στο Λεβερκούζεν.

Το 1991 μεταγράφηκε στην Bayer Hispania Comercial στη Βαρκελώνη, Ισπανία, για να αναλάβει θέση ελεγκτή, και έγινε βοηθός του διευθύνοντος συμβούλου το 1995. Ένα χρόνο αργότερα, μετακόμισε στην Bayer Corporation στο Tarrytown της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της παγκόσμιας Οργάνωση Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Διοίκησης του Ομίλου Επιχειρήσεων Diagnostics.

Τον Ιούλιο του 2002, ο Baumann επέστρεψε στη Γερμανία για να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Επικεφαλής Κεντρικής Διοίκησης & Οργάνωσης της Bayer HealthCare.

Τον Οκτώβριο του 2003, διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης υποομάδας Bayer HealthCare AG, υπηρετώντας επίσης ως Διευθυντής Εργασίας αυτής της εταιρείας. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής Εργασίας της Bayer Schering Pharma AG, Βερολίνο, Γερμανία, από το 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2009, συμμετείχε ενεργά στην ενσωμάτωση αυτής της εταιρείας στην πρώην υποομάδα HealthCare.

Από την 1η Ιανουαρίου 2010, ο Baumann ήταν Οικονομικός Διευθυντής της Bayer AG. Από την 1η Οκτωβρίου 2014, μέχρι τον διορισμό του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν Chief Strategy and Portfolio Officer. Μεταξύ Απριλίου και τέλους Δεκεμβρίου 2015, ο Baumann ήταν επιπλέον Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer HealthCare AG. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, εκτός από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος, ήταν επίσης Διευθυντής Εργασίας της Bayer AG.