Η έκθεση G-20 μιλά για εμπορικούς περιορισμούς

 

 

 

 

Ανοδική η τάση για επιβολή περιορισμών στο εμπόριο παρότι οι ηγεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πρέπει να προσαρμοστούν ως το 2016 στα νέα δεδομένα.  

Η έκθεση των G-20 για όσα συμβαίνουν στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τους δείκτες επενδύσεων από το Μάιο του 2013 ως το Νοέμβριο του 2013 θεωρεί ότι η τάση στην επιβολή περιορισμών είναι ανοδική, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές για το αντίθετο. Μάλιστα το διάστημα που εξετάζεται 116 νέα εμπορικά περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή, σε σχέση με 109 μέτρα, που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη περίοδο επτά μηνών.

Μέτρα για τον περιορισμό της εισαγωγής καλύπτουν περίπου το 1,1% των κρατών μελών του G – 20 κι αφορούν εισαγωγές εμπορευμάτων και το ισοδύναμο του 0,9 % των εισαγωγών εμπορευμάτων παγκοσμίως . Υπήρξαν βέβαια κι οι χώρες που έλαβαν μέτρα για διευκόλυνση του εμπορίου. Μόνο περίπου το 20 % του συνολικού αριθμού των περιοριστικών εμπορικών μέτρων που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα έχει εξαλειφθεί .

Όσον αφορά στις διεθνείς επενδύσεις , τα πορίσματα για την περίοδο αναφοράς  καθώς και για τα πέντε χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον G - 20 το Νοέμβριο του 2008 είναι πιο ενθαρρυντικά .  Οι περισσότερες πολιτικές κυβερνήσεις έχουν  καθιερώσει μέτρα για την εξάλειψη των περιορισμών στις επενδύσεις και στη διευκόλυνσή τους.

«Η επιτυχία στην 9η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ στο Μπαλί δεν θα πρέπει να είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή της διαδικασίας για την ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα», δήλωσαν στελέχη τονίζοντας ότι η παγκόσμια απελευθέρωση του εμπορίου και συνακόλουθα επενδύσεων, που συνδέονται μ΄ αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία επενδύσεων και θέσεων απασχόλησης.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις