Οι εξαγωγείς σιταριού αναζητούν το επικερδές χάσμα της Αιγύπτου
- Η Ινδία πρόκειται να εξάγει ρεκόρ 7 εκατομμυρίων τόνων σίτου φέτος, υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 6,5 εκατομμυρίων τόνων το 2012-13.
- Οι χώρες εισαγωγής σιταριού επιδιώκουν να αγοράσουν το βασικό προϊόν από την Ινδία, ενώ οι Ινδοί εξαγωγείς ανταγωνίζονται επίσης με τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ρεκόρ εξαγωγών μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
- Οι χώρες εισαγωγής σιταριού επιδιώκουν να αγοράσουν το βασικό προϊόν από την Ινδία, ενώ οι Ινδοί εξαγωγείς ανταγωνίζονται επίσης με τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ρεκόρ εξαγωγών μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Αρκετές χώρες-εισαγωγείς σιταριού προσπαθούν να αγοράσουν το βασικό προϊόν από την Ινδία, ενώ Ινδοί εξαγωγείς επίσης ανταγωνίζονται με τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα για να σφραγίσουν ευκαιρίες ρεκόρ εξαγωγών μετά την κρίση στην Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι και έμποροι.
Μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα χώρα για τις ινδικές εξαγωγές θα μπορούσε να είναι η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Ωστόσο, η αφρικανική χώρα δεν έχει άμεση έλλειψη και ως εκ τούτου θα αναζητήσει τις φθηνότερες πηγές προμήθειας, δήλωσε εκπρόσωπος μιας μεγάλης ινδικής εμπορικής επιχείρησης, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η Αίγυπτος αναμένει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς μετά τη συγκομιδή της τον Απρίλιο, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να καλύψει το «έλλειμμα» των εισαγωγών της, δήλωσε ο εμπορικός οίκος. Οι Ινδοί εξαγωγείς θα χρειαστούν διαπίστευση από μια αρχή εφοδιασμού της Αιγύπτου.
Ο υπουργός Εμπορίου και Τροφίμων Piyush Goyal συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Hala El-Said κατά τη διάρκεια επενδυτικής συνάντησης στο Ντουμπάι την Τρίτη, όπου διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ινδίας να βοηθήσει το αφρικανικό έθνος, είπε ο αξιωματούχος.
Η Αίγυπτος εισάγει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους, ως επί το πλείστον από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και διατηρεί αποθεματικό απόθεμα άλλων 5 εκατομμυρίων τόνων.
Μια αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο είναι πιθανό να επισκεφθεί την Ινδία, είπε ένας αξιωματούχος, για να καθορίσει την ποιότητα, την ποιότητα και την τιμή. Η Αίγυπτος εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εισαγωγές σιταριού της. Τα δύο έθνη που βρίσκονται σε πόλεμο μαζί αντιπροσωπεύουν έως και το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Ένας βασικός περιορισμός είναι η αύξηση του παγκόσμιου κόστους αποστολής που έχει αυξηθεί πάνω από 60% από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Composite World Container Index του Drewry, ένα σημείο αναφοράς για το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων.
Το Ιράν και τα έθνη της δυτικής και ανατολικής Αφρικής προσβλέπουν σε συμφωνίες με Ινδούς εξαγωγείς, είπε ο αξιωματούχος.
«Η Αίγυπτος δεν αντιμετωπίζει άμεση κρίση επειδή διατηρεί αποθέματα σίτου, αλλά πρέπει να αναπληρώσει τα αποθέματά της επειδή είναι καθαρός εισαγωγέας.
Η Ινδία είναι σε θέση να προμηθεύσει μεταξύ 7-12 εκατ. τόνους που μπορεί να καλύψει μια μεγάλη τρύπα στις παγκόσμιες προμήθειες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσίασε μια σπάνια ευκαιρία για την Ινδία να εξάγει κερδοφόρα μεγάλες ποσότητες σιταριού από τα αποθέματά της, καθώς οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από την εγχώρια ελάχιστη τιμή στήριξης.
Η κεντρική κυβέρνηση πιέζει για να καλύψει το κενό, ζητώντας από τις διπλωματικές αποστολές να διευκολύνουν τις εξερχόμενες αποστολές, δήλωσε στο HT ο υπουργός Τροφίμων Sudhanshu Pandey την περασμένη εβδομάδα. Η Ινδία πρόκειται να εξάγει ρεκόρ 7 εκατομμυρίων τόνων σίτου φέτος, υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 6,5 εκατομμυρίων τόνων το 2012-13.
Στο 14%, το μερίδιο της Ινδίας στην παγκόσμια παραγωγή σιταριού είναι περίπου ίσο με το συνδυασμένο μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος ανέβασε το διεθνές σημείο αναφοράς του Σικάγο για το σιτάρι σε σχεδόν 13 δολάρια το μπουσέλ .