Τσικουδιά και πορτοκάλια αντί φόρων αγροτεμαχίων

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν αυτήν την ώρα αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο κι άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο φόρο στα ακίνητα και στα αγροτεμάχια. 

Την ίδια στιγμή στο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας  στο Ιντερκοντινένταλ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που προσφέρει η νέα ΚΑΠ για να προχωρήσουμε την παραγωγή και στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών που προχωρεί ώστε να ενταχθούν αυτήν την περίοδο περίπου 8000 νέοι παραγωγοί, ενώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου.

Το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων έχει ξεσηκώσει τους παραγωγούς που φοβούνται ότι με τέτοιου είδους μέτρα το ήδη επιβαρυμένο κόστος παραγωγής θα χτυπήσει κόκκινο. Οι αγρότες διαμαρτύρονται και για το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και για τα βιβλία εσόδων εξόδων.

Εκατοντάδες αγρότες από τη Κρήτη έφτασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της  ακτοπλοϊκής γραμμής, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που τους μετέφεραν στη πλατεία Συντάγματος όπου αναμένουν τους αγρότες από τις άλλες περιοχές, ενώ νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε κόσμος στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι το βράδυ, ώστε  να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

Κρητικοί κι από τους τέσσερις νομούς του νησιού  έφεραν μαζί τους κρασί, τσικουδιά και διάφορους μεζέδες τους οποίους τοποθέτησαν σε τραπεζάκια στην πλατεία κι οι  παραγωγοί από την Πελοπόννησο, πορτοκάλια, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί οικτρά με τις τιμές και τις καθυστερήσεις από τις μονάδες για πληρωμές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, δήλωσε ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι αμφισβητούνται δύο βασικές αξίες, η ελευθερία και η ιδιοκτησία.

Στην οδό Σταδίου στο ύψος της παλαιάς Βουλής, αστυνομικοί μπλόκαραν αντιπροσωπεία αγροτών από την Πελοπόννησο και φορτηγό που μετέφερε πορτοκάλια.

Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας  κατά περίπτωση αλλά η συνεδρίαση στη Βουλή  διακόπηκε γιατί οι βουλευτές μίλησαν για νομοσχέδιο σκούπα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις