«Όταν το κόστος παραγωγής αυξάνεται 50% υπάρχει περίπτωση να μην ανέβει και η τιμή του κοτόπουλου;».
Φρένο στην παραγωγή πάτησε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», προχωρώντας παράλληλα σε ανατιμήσεις 12% μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να κινηθεί έστω οριακά με ζημιές φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου.
Όπως εξηγούσε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, οι αυξήσεις απ’ τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθ ότι υπήρξαν αναθεωρήσεις τιμοκαταλόγων λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, φτάνουν το 20%!
«Όταν το κόστος παραγωγής αυξάνεται 50% υπάρχει περίπτωση να μην ανέβει και η τιμή του κοτόπουλου;», σημείωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας πως η Πίνδος έχει προχωρήσει σε μείωση κατά 10% της παραγωγής, αφενός λόγω του μεγάλου κόστους, αφετέρου λόγω των προβλημάτων προμήθειας πρώτων υλών που τροφοδοτούν μία μεγάλη ανησυχία για την επάρκεια τους.
«Δυστυχώς τα συμβόλαια, οι συμβάσεις και οι παραγγελίες που έχουμε για την προμήθεια πρώτων υλών δεν εκτελούνται ομαλά. Μετά τον πόλεμο έχουν φρενάρει οι προμήθειες απ’ τη Βουλγαρία, απ’ όπου λαμβάναμε το μεγαλύτερο όγκο των πρώτων υλών αφού δεν έχουμε επάρκεια στη χώρα ούτε μαλακού σιταριού, ούτε καλαμποκιού. Για τη σόγια, που έρχεται από χώρες της Λατ. Αμερικής δεν τίθεται πρόβλημα πέρα του κόστους, διότι ο τόνος πλέον έχει φτάσει τα 650 ευρώ από 400 ευρώ πριν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε πως αν προ του πολέμου η Πίνδος παραλάμβανε φορτία από πέντε φορτηγά ημερησίως που κατέβαιναν απ’ τη γειτονική χώρα, σήμερα ζήτημα να είναι δύο καθώς τίθενται πολλά εμπόδια απ’ τους Βουλγάρους στο τελωνείο με πολύωρες αναμονές, κάτι που αποτρέπει και τους ίδιους τους οδηγούς να αναλάβουν μία τέτοια αποστολή.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή δεν διστάζει να μιλήσει για ενδείξεις αισχροκέρδειας από πολλούς χονδρεμπόρους που φαίνεται ότι κρύβουν τα αποθέματα τους περιμένοντας ακόμα υψηλότερες τιμές. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο ο παραγωγός δεν κερδίζει απ’ όλα αυτά. Ο παραγωγός πούλησε πέρσι στη συγκομιδή, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 21 τα σιτηρά, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο το καλαμπόκι. Τα πήραν τότε οι έμποροι και τα αποθήκευσαν. Επομένως τι τιμές ίσχυαν τότε και τι τιμές τώρα… Θα περιμένουμε να δούμε μήπως αλλάξει κάτι με την υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων που ενεργοποιήθηκε απ’ την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.
Ο Συνεταιρισμός, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, είχε οριακά κέρδη της τάξης των 500 χιλ. ευρώ το 2021 με τζίρο 285 εκατ. ευρώ. «Φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις προβλέψεις αφού μέρα με τη μέρα αλλάζουν τα πράγματα. Εκτιμώ ίσως έχουμε οριακές ζημιές», σημείωσε ο ίδιος. Κι αυτό καθότι οι ανατιμήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Πάντως μέχρι σήμερα, όπως λέει, η κατανάλωση κοτόπουλου δεν έχει υποχωρήσει. Όπως είπε στο α’ τρίμηνο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες 2% – 3% σε επίπεδο όγκου.
Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της αναταραχής η ΑΠΣΙ Πίνδος πάτησε και ένα μικρό φρένο στο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο όμως αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς. Αυτό που εκκρεμεί είναι η νέα αερόψυκτη γραμμή στο νέο σφαγείο στις κεντρικές εγκαταστάσεις που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα του Συνεταιρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο εργοστάσιο έτοιμων γευμάτων της Πίνδος.
Από εκεί και έπειτα ο Συνεταιρισμός ετοιμάζει δύο προτάσεις προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν τόσο το ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και το νέο εργοστάσιο ζωοτροφών μαζί με το μεταφορικό στόλο του Συνεταιρισμού. Η μία είναι 12,5 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 10 εκατ. ευρώ.
Στο ενεργειακό κομμάτι ο Συνεταιρισμός έχει κινηθεί με τη δημιουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων από μέλη και εργαζόμενους μαζί με στόχο την ιδιοπαραγωγή (net metering) για το σύνολο των εγκαταστάσεων της «Πίνδος». Με την τελευταία εκτιμάται ότι θα καλυφθούν πάνω από 70% οι ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα σχεδιάζεται και η δημιουργία μονάδας βιοαερίου.
ΠΗΓΗ: //www.newmoney.gr