Νέα ΚΑΠ:ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο

Η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την επταετία 2014-2020, τονίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συζητησηςστο Greek Agribusiness Forum σε πάνελ με συντονίστρια την αρχισυντάκτρια του Agrocapital.gr και δημοσιογράφο στην Ελευθεροτυπία, Αννα Στεργίου.

Μιλώντας για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος του γεωργικού οργανισμού «Δήμητρα» Κωνσταντίνος Μαλλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών, τονίζοντας:

«Με την νέα  ΚΑΠ εφαρμόζονται καινοτομίες. Οι Ευρωπαίοι μας επιβάλουν τα αυτονόητα με την ενσωμάτωση καινοτομιών».
Επεσήμανε δε ότι σήμερα έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις στην αγορά των βιολογικών προϊόντων με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία του συστήματος…

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Λευτέρης Γίτσας ζήτησε να γίνει νέος κανονισμός διαχείρισης των βοσκοτόπων για 10 χρόνια,ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να οργανώσουν καλύτερα την εκμετάλλευσή τους.

Ανέφερε ότι έγινε μια αρχή μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος με 10.000.000 στρέμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 15 χρόνια με μια μελέτη που θα κάνει ο κτηνοτρόφος.Υποστήριξε ωστόσο,ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν κάνει τα δέοντα ,τουναντίον , δεν είναι έτοιμοι για την νέα ΚΑΠ.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης αναφέρθηκε στις νέες πηγές ενέργειας όπως είναι η γεωθερμία και η βιομάζα που εντάσσονται στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ.

Όπως είπε, το να μπεις σε πρόγραμμα ώστε η επιχείρηση να μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος ή να δημιουργήσει υποδομές με φωτοβολταϊκά, δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος σε σχέση με το μακροπρόθεσμο όφελος.

Ο κ. Σμύρης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συνέπειας στις παραδόσεις των προϊόντων. Δεν αρκεί μόνο η ποιότητα αλλά και η συνέπεια, καλώντας τους παραγωγούς να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να μπορούν να διαθέτουν εγκαίρως τα προϊόντα τους στις αγορές και να μειώσουν τα κόστη τους.

Στο ίδιο πάνελ ο επιτελικός διευθυντής λειτουργιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δημήτρης Καραϊσκάκης ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η τρίτη παραγωγός χώρα σε ελαιόλαδο στην Ευρώπη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί χρηματιστήριο εμπορευμάτων ώστε να ρυθμίζεται στην αγορά τόσο η τιμή όσο και η ποιότητα.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του chefSociety.gr Γαβριήλ Αγγελάκης ανέφερε ότι πολλοί σεφ χρησιμοποιούν αρωματικά βότανα που παράγονται στην Ελλάδα όπως η ματζουράνα, το δίκταμο και η ρίγανη, αναφέροντας την τάση για νέες καλλιέργειες. Μάλιστα ανέφερε ότι ξένοι πελάτες ζητούν την ελληνική φέτα στο τραπέζι τους,ενώ τόνισε ότι σεφ που ενδιαφέρονται για τη γαλλική κουζίνα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και ελληνικό μανιτάρι.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις