Τη βεβαίωση ότι τον αγώνα που δίνει το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα «τον δώσουμε μέχρι τέλους», εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων κινήθηκε δυναμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στηρίζοντας άμεσα και στο μέγιστο βαθμό επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι έχουν διατεθεί περισσότερα από €1,25 δισ. για την ενίσχυση και στήριξη των παραγωγών. Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, υπογράμμισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα καταβάλλονται €50 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βοηθηθούν.
«Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη», τόνισε και υπενθύμισε ότι η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε και ακολούθησε ένα «οδυνηρό οικονομικό ντόμινο ανατιμήσεων στον πρωτογενή τομέα». Συμπλήρωσε ότι η ανατίμηση του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση 400% της τιμής της αμμωνίας που συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και ευρύτερα το κόστος παραγωγής.
«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με παγκόσμιες διαστάσεις. Είχαμε κινηθεί πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος, από τον περασμένο Νοέμβριο, για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα τον δώσουμε μέχρι τέλους για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα», είπε.
Υπενθύμισε ότι γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, με εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές και πρόσθεσε ότι εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πρακτικών με συνεχή καταγραφή αποθεμάτων αλλά και με εντατικούς ελέγχους. «Προσωπικά πιστεύω ότι η κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου, προχώρησε σε μια συνοπτική καταγραφή των πεπραγμένων του ΥπΑΑΤ, που εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
- Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: «Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα Σχέδια είχαν βαλτώσει. Μετά από συνεχείς συσκέψεις αλλά και στενή συνεργασία με Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες απ’ όλη τη χώρα και με την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, σύντομα θα φτάσουμε στην υλοποίηση αυτής της κεφαλαιώδους μεταρρύθμισης».
- Σταβλικές εγκαταστάσεις: «Πολύ σημαντική η ψήφιση του νόμου που απλοποίησετις διαδικασίες και νομιμοποίησε χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων».
- Μελισσοκομία: «Έχουμε ένα σημαντικό στόχο: το σήμα του ελληνικού μελιού. Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία των μελισσοκόμων, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Υπ. Ανάπτυξης και το επιστημονικό συμβούλιο προχωράμε στην επίτευξη του στόχου που θα βάλει τέλος στις ελληνοποιήσεις και θα προσδώσει αξία στο ελληνικό μέλι. Ο εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού μελισσοκομικού Μητρώου και το ισοζύγιο του μελιού ήταν μεγάλα βήματα. Αντίστοιχα, Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο δημιουργούμε και για τις πτηνοτροφικές εμπορικές εκμεταλλεύσεις».
- Αλιεία: «Σημειώσαμε μεγάλη επιτυχία με τα υψηλότερα επίπεδα απορρόφησης κοινοτικών πόρων,στο 96,6%, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας για το 2021. Επίσης, προχωράμε στην υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη μεγαλύτερη προστασία των θαλασσών μας από την υπεραλίευση, με αντίστοιχη στήριξη των αλιέων. Το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, αφού προσφέρει στους αλιείς μας μια σημαντική εναλλακτική πηγή εισοδήματος.
- Υδατοκαλλιέργειες: «Οι εξαγωγές από τις ιχθυοκαλλιέργειες αυξήθηκαν σχεδόν 10% το 2021 και βρίσκονται στην κορυφή των εξαγώγιμων προϊόντων του αγροτικού τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση αυτού του όπλου, το μείζον ζητούμενο είναι η κήρυξη περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών που επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν βαλτώσει».
Τέλος, ο ΥφΑΑΤ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και όσους συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας ότι «τα εμπόδια και τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά φέρνουμε λύσεις», και κατέληξε λέγοντας ότι «με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πάμε την Ελλάδα μπροστά».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις