Έναν μηχανισμό διατίμησης στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος προτείνει η κυβέρνηση, για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει την Κομισιόν με επιστολή του, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, το plan b της κυβέρνησης θα τεθεί σε λειτουργία.
«Το κράτος ορίζει ανώτατα όρια αμοιβής (EUR/MWh) ξεχωριστά για κάθε κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής. Το κράτος υπολογίζει επίσης το κόστος καυσίμου για κάθε πόρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε περίπτωση που το κόστος του καυσίμου είναι υψηλότερο από την ανώτατη αμοιβή, το κράτος αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για τη διαφορά» αναφέρει η επιστολή του Κώστα Σκρέκα, που φέρνει στο φως ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο έχει ορίζοντα εφαρμογής 6 μηνών από τον Ιούνιο και κόστος με τα έως τώρα δεδομένα περί τα 4 δισ. ευρώ. Εξετάζονται οι πηγές χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνουν εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά δάνεια και υπολογίζεται το όφελος για τον τελικό καταναλωτή.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι η παρέμβαση στις τιμές μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. «Θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις αυτής της παράλογης τιμής για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η παρέμβαση θα είναι πολύ σημαντική, ανάλογα με το πώς θα γίνει μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γιατί το ρεύμα μπαίνει ως εισροή σε όλο το κόστος που σηκώνει η οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι τα χρέη ειδικά προς τους ιδιώτες παρόχους αυξάνονται ταχύτατα σχεδόν 10% το μήνα. Το ποσοστό όσων πληρώνουν τον λογαριασμό μετά από 45 ημέρες έχει διπλασιαστεί, όπως έχει διπλασιαστεί και ο χρόνος αποπληρωμής στους 3 μήνες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις