Καναδάς: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τριντό οι καλλιεργητές σιτηρών ως οι χειρότεροι παραβάτες εκπομπών άνθρακα
Η κυβέρνηση Τριντό στοχεύει τους καλλιεργητές σιτηρών ως τους χειρότερους παραβάτες εκπομπών

Ένα νέο «έγγραφο συζήτησης» που κυκλοφόρησε από την Agriculture and Agri-Food Canada με τίτλο «Μείωση των εκπομπών που προκύπτουν από την εφαρμογή λιπασμάτων στον αγροτικό τομέα του Καναδά» ξεχωρίζει το σιτάρι, το κριθάρι και άλλους παραγωγούς δημητριακών για μείωση των εκπομπών.

Η έκθεση περιγράφει ένα πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου του σχεδίου για το κλίμα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για το 2020 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροτικό τομέα κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 εντός δέκα ετών.

«Ο στόχος του στόχου για τα λιπάσματα είναι να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών GHG από τον αγροτικό τομέα, αξιοποιώντας και αξιοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες», γράφει η Agriculture Canada. «Ο στόχος ισχύει τόσο για άμεσες (μετά την εφαρμογή λιπάσματος) όσο και για έμμεσες (από άζωτο που εκπλένεται από χωράφια και εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα ως αμμωνία) εκπομπές από την εφαρμογή λιπάσματος».

Η Agriculture Canada συνεχίζει να κατηγορεί τους αγρότες δημητριακών ότι έχουν «ένα από τα υψηλότερα επίπεδα έντασης εκπομπών» μεταξύ των χωρών εξαγωγής. Ο ισχυρισμός αναφέρεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που τοποθετούν τον Καναδά στην κορυφή της λίστας.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η καναδική παραγωγή δημητριακών έχει πιθανώς ένα από τα υψηλότερα επίπεδα έντασης εκπομπών (ποσότητα εκπομπών GHG ανά μονάδα προϊόντος) μεταξύ των μεγάλων χωρών εξαγωγής», ισχυρίζεται η Agriculture Canada. «Η ένταση εκπομπών του Καναδά για τα δημητριακά το 2017 είναι υψηλότερη από εκείνες που αναφέρθηκαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και (άλλες περιοχές).»

Οι ηγέτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των παραγωγών σιταριού του Δυτικού Καναδά, Gunter Jochum, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου από τους αγρότες. Σε μια συνέντευξη στο True North, ο Jochum αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δεδομένων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστη μέτρηση των εκπομπών στη χρήση λιπασμάτων από αγρότες στον Καναδά.

«Θα ήθελα να μάθω από πού πήραν τα στοιχεία τους», είπε ο Jochum. «Πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα, επειδή στον Καναδά δεν έχουμε καν μια βασική γραμμή για το ποιες είναι οι πραγματικές εκπομπές».

«Τώρα υπάρχουν επίσης διάφορες μορφές λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε στα αγροκτήματα και μερικές από αυτές έχουν πραγματικά πολύ λίγες εκπομπές οξειδίου του αζώτου. Στη συνέχεια, το άλλο γεγονός είναι ότι εξαρτάται από το πώς εφαρμόζεται το λίπασμα στα αγροκτήματα και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι. Σε ολόκληρο τον Δυτικό Καναδά, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της σωστής εφαρμογής λιπασμάτων».

«Μέχρι να έχουμε αυτές τις (μετρήσεις) είμαι πολύ ύποπτος για την κυβέρνηση να κάνει τολμηρές δηλώσεις όπως αυτή, τις οποίες βρίσκω πολύ γελοίες», συνέχισε ο Jochum. «Δεν είναι καθόλου λογικό. Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τεθεί κανένα είδος ανώτατου ορίου στην παραγωγή λιπασμάτων ή στη χρήση λιπασμάτων για αυτό το θέμα.»

Το 2020, το Κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού (PBO) υπολόγισε ότι ο ομοσπονδιακός φόρος άνθρακα θα κόστιζε στους Καναδούς αγρότες περίπου 235 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Τότε ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Λόρενς είπε στο κοινοβούλιο ότι οι αγρότες του έστελναν «υπερβολικούς λογαριασμούς» για τον φόρο άνθρακα που ανέρχεται συνολικά μεταξύ "10.000 $ έως $ 20.000."

Μια πιο πρόσφατη έκθεση PBO σχετικά με το Bill C-206 που θα εξαιρούσε τα γεωργικά καύσιμα από την εισφορά άνθρακα διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει τον τομέα έως και 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο δέκα ετών.

Σχετικά με το ανώτατο όριο εκπομπών λιπασμάτων για τους αγρότες, ο βουλευτής Lawrence είπε στο True North ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες στις μελλοντικές αποδόσεις των ήδη επιβαρυμένων αγροτών.

«Για να επιτύχουν οι αγρότες τους στόχους μείωσης των εκπομπών θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να επενδύσουν σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες», είπε ο Lawrence σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Επιβάλλοντας όλο και μεγαλύτερα βάρη στους αγρότες μας, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δυσκολεύει τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές τους».

«Η βάση των στόχων μείωσης των εκπομπών λιπασμάτων στην ποσότητα που χρησιμοποιείται θα έχει τρομερές συνέπειες στο πόσο μπορούμε να αναπτυχθούμε. Οπότε όχι, δεν είναι λογικό να επιβάλλουμε μόνοι μας ένα όριο στο πόσο μπορούμε να αναπτυχθούμε όταν ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Όπως αναφέρθηκε από το True North, σε μια εποχή που οι τιμές των λιπασμάτων ξεπερνούν την οροφή, οι καταναλωτές επωμίζονται όλο και περισσότερο το βάρος με τη μορφή υψηλότερου κόστους στο παντοπωλείο. Πρόσθετες ανησυχίες περιλαμβάνουν έλλειψη φορτηγατζήδων που θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέχρι το επόμενο έτος σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Τροφοτριτών Βοοειδών και τις συνεχιζόμενες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Jochum δήλωσε επίσης ότι οι δεδηλωμένοι στόχοι του πρωθυπουργού Justin Trudeau να προμηθεύσει τον κόσμο με γεωργικά προϊόντα σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας και πολέμου ήταν ασυνεπείς με τους στόχους που θέτει στους εγχώριους παραγωγούς.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να περικόψουμε οποιαδήποτε παραγωγή χωρίς να επηρεάσουμε την τιμή των τροφίμων και ο πρωθυπουργός μας –νομίζω ότι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες όταν ήταν στην Ευρώπη– έκανε μια ομιλία (όπου) είπε ότι ο Καναδάς πρέπει να επιταχύνουμε και να παράγουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να καλύψουμε το έλλειμμα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο», είπε ο Jochum.

«Εάν λοιπόν ο πρωθυπουργός μας θέλει να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων στις καναδικές φάρμες, πώς στο καλό θα μεγιστοποιήσουμε την παραγωγή;»

Πηγή: tnc.news

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις