Καναδάς: «Εντελώς άδικο» – Οι αγρότες σιταριού κατακρίνουν την κυβέρνηση Τριντό για τον φόρο άνθρακα
Καναδάς: «Εντελώς άδικο» – Οι αγρότες σιταριού κατακρίνουν την κυβέρνηση Τριντό για τον φόρο άνθρακα

Ο True North μίλησε με τον πρόεδρο των Western Canadian Wheat Growers, Gunter Jochum, ο οποίος κατέρριψε τον φόρο για τον εξαναγκασμό των αγροτών – ως βασικών παραγωγών αγαθών – σε μια γωνία.

«Απολύτως στοχοποιούμαστε άδικα γιατί ως πρωτογενής παραγωγός δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον φόρο άνθρακα», είπε ο Jochum. «Είναι καθαρό κόστος για εμάς και δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».

«Ήμασταν σε μια συνάντηση πριν από δύο χρόνια όταν πρωτοκυκλοφόρησαν για τον φόρο άνθρακα και είπαμε στην κυβέρνηση ότι το 75% έως 85% αυτού που παράγουμε εξάγεται και το φέρνουμε σε θέση εξαγωγής μέσω σιδηροδρόμου. Έτσι, είπαμε να βάλουμε φόρο άνθρακα στα καύσιμα, για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί ο σιδηρόδρομος, απλώς θα εκφορτώσουν αυτό το κόστος σε εμάς τους αγρότες – και πώς θα κάνουμε τον σιδηρόδρομο, για παράδειγμα, πιο αποτελεσματικό; Είναι ήδη ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μεταφοράς εμπορευμάτων».

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Jochum, έχουν πει ότι ο ομοσπονδιακός φόρος άνθρακα είναι ανεύθυνος σε μια περίοδο διαφαινόμενων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων που επιδεινώνονται από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Την 1η Απριλίου, ο ομοσπονδιακός φόρος άνθρακα αυξήθηκε από 40 δολάρια ανά τόνο σε 50 δολάρια ανά τόνο, προσθέτοντας άλλα 2,2 σεντς φόρου σε ένα λίτρο βενζίνης.

«Είναι εντελώς άδικο. Το επόμενο πράγμα θα ήταν οτιδήποτε χρειαζόμαστε στο αγρόκτημα, όπως ο εξοπλισμός μας που είναι κατασκευασμένος, οι κατασκευαστές επιβαρύνονται με τον φόρο άνθρακα και το μόνο που κάνουν είναι να τον χρεώνουν στο κόστος παραγωγής και να τον μεταφέρουν στους αγρότες. Ναι, φυσικά, οι αγρότες κουβαλούν άδικα αυτό το βάρος», είπε ο Jochum.

Ο γεωργικός κλάδος έχει εγείρει πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποδόσεις τους κάτω από τη γραμμή. Η πρόεδρος της National Farmers Union Katie Ward είπε στους βουλευτές τον Φεβρουάριο ότι οι αγρότες «αντιμετωπίζουν μια κρίση λιπασμάτων». Επιπλέον, η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων ζήτησε επίσης από τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές από τα λιπάσματα κατά 30% τα επόμενα επτά χρόνια.

«Τα λιπάσματα τριπλασιάστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και τα άλλα κόστη εισροών για τους αγρότες έχουν διπλασιαστεί. Η τιμή του σιταριού έχει διπλασιαστεί περίπου τους τελευταίους 12 μήνες», εξήγησε ο Jochum.

Ο συντηρητικός βουλευτής Philip Lawrence επανέλαβε τις ανησυχίες του Jochum για τον φόρο άνθρακα, χαρακτηρίζοντάς τον άδικη τιμωρία που μετά βίας επηρεάζει τα επίπεδα εκπομπών του Καναδά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού (PBO), ο φόρος άνθρακα θα μπορούσε να κοστίσει στους αγρότες πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2031.

«Το PBO ενημέρωσε στην πραγματικότητα μια έκθεση που υπολογίζει ότι τα προτεινόμενα μέτρα του Bill C-206 θα εξοικονομήσουν συνολικά 1,104 δισεκατομμύρια $ στους αγρότες σε μια περίοδο δέκα ετών μεταξύ 2021-22 και 2030-31», είπε ο Lawrence στο True North. «Μια πιο πρόσφατη έκθεση για το C-234 ενημέρωσε τον αριθμό σε 1,107 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Έτσι, για να συνοψίσουμε, ο φόρος άνθρακα είναι μια τεράστια επιβάρυνση για τους αγρότες με ελάχιστες θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπου οι αγρότες απλώς δεν έχουν άλλες επιλογές, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τιμωρούνται άδικα από τον φιλελεύθερο φόρο άνθρακα».

Οι λογαριασμοί C-206 και C-234 θα έδιναν στις εκπομπές καυσίμων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες το καθεστώς εξαίρεσης από τον νόμο περί ρύπανσης αερίων θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις