Οι ενστάσεις των τευτλοκαλλιεργητών για το ύψος που κυμάνθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2021 και η έκδηλη ανησυχία τους για την μελλοντική πορεία της καλλιέργειας, άλλα και η δυνατότητα για συνδεδεμένη ενίσχυση και για την τρέχουσα χρονιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ωστόσο, στη συνάντηση τέθηκε εκ νέου το θέμα της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης που έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να χάνεται ένα πολύτιμο εθνικό προϊόν που θα μπορούσε να είναι λαχείο στα χέρια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της κρίσης που υπάρχει παγκοσμίως και στην αγωνία για επικείμενη επισιτιστική κρίση.
Και γιατί είναι πολύτιμο προϊόν τα τεύτλα;
- Γιατί μπορεί να καλύψει 3 χρήσεις σε τομείς που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα:
- Στην ενέργεια, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα για βιοαέριο
- Στην παραγωγή ζωοτροφών, όχι μόνο για εγχώρια χρήση και όχι μόνο στη μεταποίηση
- Στην παραγωγή ελληνικής ζάχαρης, υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να γίνει ένα περίφημο εξαγώγιμο προϊόν!
Στην Ελλάδα τόσο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και ο αριθμός των τευτλοπαραγωγών βαίνουν διαρκώς μειούμενα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν προχώρησε η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τέθηκε η ποσόστωση στην παραγωγή των κρατών – μελών της Ε.Ε. (158.702 τόνοι στην περίπτωση της χώρας μας).
Συγκεκριμένα, από 409.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 20.336 τευτλοπαραγωγούς το 2002, η Ελλάδα έφτασε να έχει σήμερα κάτω από 500 παραγωγούς.
Το θέμα είναι όπως τονίζουν οι τευτλοπαραγωγοί στο agrocapital.gr ότι «βιομηχανία ζάχαρης υπάρχει, εργοστάσιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει».
Αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από το 2020 είναι η Τράπεζα Πειραιώς που πρέπει να εξηγήσει γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο εξυγίανσης.
Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από την ενοικίαση των εργοστασίων της Ημαθίας και των Σερρών στον Χρ. Καραθανάση (που είχε παρουσιαστεί ως… επενδυτής από τον Άδωνη Γεωργιάδη) και δεν έχει παραχθεί ούτε κόκκος ζάχαρης από ελληνικά τεύτλα, όπως προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης. Ωστόσο η εταιρεία του κυρίου Καραθανάση πέρυσι αύξησε τις ποσότητες διακίνησης ζάχαρης -εισαγόμενης φυσικά- με άνοδο τζίρου κατά 4,722 εκατομμύρια ευρώ, στα 31,474 εκατομμύρια (αύξηση 17,65%) σύμφωνα με την ΕΦ.ΣΥΝ ( 16.02.2022 ).
Όσο για την Ελλάδα, μόνο το 2020 πραγματοποίησε εισαγωγές 334,2 τόνων ζάχαρης, η οποία προήλθε κυρίως από τη Σερβία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τον Μαυρίκιο.
Ευκαιρία για αποφάσεις
Αξιοσημείωτο είναι πως όπως μετέφεραν παραγωγοί στο agrocapital.gr ο υπουργός κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι έχει πρόθεση να διακόψει τη σύμβαση μίσθωσης της Royal Sugar και Συνεταιριστικής Τράπεζας για δύο εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες με το αιτιολογικό ότι δεν παράγουν ζάχαρη αλλά την εισάγουν από το εξωτερικό.
Βεβαίως δεν διευκρίνισε πως θα γίνει αυτό καθώς τα δύο εργοστάσια ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς και στον μισθωτη, ούτε θέλησε να αποδώσει την ευθύνη για τις πολιτικές αποφάσεις προκατόχων του ή συναρμόδιων υπουργών που ευθύνονται για την κατάσταση.
Το μπέρδεμα με τη συνδεδεμένη
Έτερο ζήτημα είναι ότι ενώ δεν παράγεται ζάχαρη το Δημόσιο συνεχίζει να εντάσσει στην κοινή αγροτική πολιτική για την επόμενη τριετία ποσά για συνδεδεμένη ενίσχυση ζαχαροτεύτλων ενώ δεν υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης!
Μάλιστα, στη συνάντηση με Γεωργαντά -Χαρακόπουλο οι εκπρόσωποι των παραγωγών παρουσίασαν ενστάσεις των καλλιεργητών για το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που καθορίστηκε για το 2021 στα 78 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό αυτό, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι αυτό που είχε ζητηθεί (ΣΣ είναι αλήθεια ότι είχαν ζητηθεί 178 ευρώ αλλά από λάθος οι φορείς στο ΥΠΑΑΤ «άκουσαν» 78;) και είναι χαμηλό για να καλυφθούν τα ετήσια έξοδα της καλλιέργειας, αφού η περυσινή παραγωγή απορροφήθηκε από μονάδες παραγωγής βιοαερίου με χαμηλή τιμή και συνεπώς, το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων έχει αρνητικό πρόσημο.
Επιπροσθέτως, κατόπιν αιτήματος των παραγωγών, συζητήθηκε η κατάσταση που υπάρχει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εφόσον και για φέτος (2022) υπάρχει η δυνατότητα συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της καλλιέργειας δεδομένων των πλεονεκτημάτων που αυτή έχει, αφού το προϊόν της μπορεί να διατεθεί ως φθηνότερη ζωοτροφή, άλλα και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.
Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που του έθεσε ο κυβερνητικός βουλευτής και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπληρωματικής ενίσχυσης, πέραν της ανακοινωθείσας συνδεδεμένης -μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου- σε όσους παρέδωσαν τεύτλα για το 2021. Επιπλέον, σχετικά με την τρέχουσα χρονιά, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας -όχι για ζάχαρη- για άλλες χρήσεις του τελικού προϊόντος (βιοαέριο, ζωοτροφή) οι οποίες εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προβλεφθεί για το 2022.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά την απόφαση της ΕΒΖ να μην παραλαμβάνει τεύτλα για να εισπράξει ο παραγωγός τη συνδεδεμένη θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιήσει σπόρο πιστοποιημένο για την παραγωγή ζάχαρης
- Να έχει σύμβαση για παράδοση του προϊόντος του σε μεταποιητική μονάδα παραγωγής βιοαερίου ή ζωοτροφών (όχι πώληση σε κτηνοτρόφο).
Φέτος οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου έχουν πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να προμηθευτούν καλαμπόκι επειδή έχει αυξημένη τιμή. Για αυτό έχουν αυξήσει τις τιμές για τα τεύτλα στα 35 λεπτά + ΦΠΑ και στα 39 λεπτά το κιλό (αλλά μιλάνε για αποδόσεις 6 τόνοι το στρέμμα που δεν μπορεί να έχουν στη Λάρισα). Πάντως η τιμή παραγωγού με το τόσο υψηλό κόστος καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι κάτω από 32 λεπτά το κιλό».
Η επισιτιστική κρίση είναι παρούσα, αν δεν μπορούν οι υπουργοί ας επιμεληθεί τουλάχιστον ο πρωθυπουργός για να μη χαθεί μια πολύτιμη εθνική αξία!
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις