Οι αυξανόμενες εισαγωγές στο Μαρόκο είναι άμεσο αποτέλεσμα της χαμηλής εγχώριας παραγωγής μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας. Ενώ η παραγωγή σιταριού στο Μαρόκο είναι συνήθως ασταθής, η καλλιέργεια 2020/21 επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις ξηρές καιρικές συνθήκες και μειώθηκε σχεδόν στο μισό του μέσου όρου της πενταετίας.
Σε απάντηση, η μαροκινή κυβέρνηση εξέδωσε εξαίρεση για τους δασμούς εισαγωγής για μαλακό (μη σκληρό) σίτο από τις 2 Ιανουαρίου 2020. Η εξαίρεση επεκτάθηκε επίσης για να συμπεριλάβει το σκληρό σίτο από την 1η Απριλίου 2020.
Η μαροκινή κυβέρνηση συνήθως μειώνει και αυξάνει τους εισαγωγικούς δασμούς σύμφωνα με το τοπικό πρόγραμμα συγκομιδής και την τοπική κατάσταση προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, ένας εισαγωγικός δασμός με μηδενικό συντελεστή, ιδιαίτερα για παρατεταμένη περίοδο, είναι άνευ προηγουμένου και αντανακλά τη σοβαρότητα της κατάστασης εφοδιασμού του Μαρόκου.
Η εξαίρεση επιτρέπει την εισροή διεθνούς σιταριού για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας, καταργώντας έτσι τις τυπικές προστασίες για τους εγχώριους παραγωγούς ενώ μειώνει τις τιμές για τους καταναλωτές. Πρόσφατα, η δασμολογική απαλλαγή παρατάθηκε και πάλι έως τις 31 Μαΐου 2021.
Οι εισαγωγές σιταριού από το Μαρόκο προέρχονται συνήθως από την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Γαλλία κυριάρχησε στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η μειωμένη σοδειά του 2020/21, οι αυξημένες αποστολές στην Κίνα και το μειονέκτημα της τιμής σε σύγκριση με τους προμηθευτές σίτου της Μαύρης Θάλασσας έχουν περιορίσει τις εξαγωγές από τη Γαλλία στο Μαρόκο μέχρι σήμερα για το 2020/21. Αντίθετα, η Ουκρανία κυριάρχησε στην αγορά μη σκληρού τύπου λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της, διπλασιάζοντας σχεδόν τις εξαγωγές της σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Καναδάς εξακολουθεί να είναι ο κύριος προμηθευτής σκληρού σίτου του Μαρόκου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις