Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ίδιους λόγους εξετάζει πρόταση για την επιβολή φόρου “βιωσιμότητας” στις αγορές βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου.
Παραγωγή κρέατος για λίγους προτείνουν πλέον οι ειδικοί και στην Ευρώπη στο όνομα της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρώτη η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει την επιβολή φόρου κρέατος και μέτρων με στόχο την μείωση της αγροτικής παραγωγής.
Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, η κυβέρνηση μελετά την επιβολή επιπλέον φόρου στο κρέας, με το αιτιολογικό ότι ο φόρος θα λειτουργήσει θετικά για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος υποστηρίζουν ότι το κρέας περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ότι με τον σχεδιαζόμενο φόρο τα προϊόντα κρέατος θα γίνουν απρόσιτα για άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα.
Επίσης , η ολλανδική κυβέρνηση, εμμένει στον στόχο της για μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% έως το 2030, και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να μειώσουν ή και να εγκαταλείψουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ίδιους λόγους εξετάζει πρόταση για την επιβολή φόρου “βιωσιμότητας” στις αγορές βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου. Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι η “δίκαιη τιμολόγηση” για το κρέας πρέπει να καθοριστεί βάσει του κόστους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων και της απώλειας της άγριας ζωής που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
Η αύξηση των τιμών του κρέατος θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη και θα δείξει στον κόσμο ότι η Ευρώπη θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για την αλλαγή του κλίματος. Η κάλυψη όπως αναφέρεται του περιβαλλοντικού κόστους παραγωγής θα αυξήσει την τιμή του βοείου κρέατος κατά περίπου 25% και προτείνει ότι αυτός ο φόρος θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά την επόμενη δεκαετία. Ο φόρος για το χοιρινό και το κοτόπουλο πιθανόν να είναι μικρότερος λόγω του μικρότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.