Την επανεξέταση των κυρώσεων σε βάρος της θέτει ως προϋπόθεση η Μόσχα για προκειμένου να λάβει υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.
Έκκληση του ΟΗΕ
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».
Το Interfax επικαλέστηκε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».
Αποκλεισμός
Η απόφαση της Ρωσίας να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα κύρια λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα και μείωσε τις εξαγωγές σιτηρών της αυτόν τον μήνα περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας αραβόσιτου, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία- στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών των καλλιεργειών του θρεπτικού συστατικού ποτάσα.
Καμπανάκι Γκουτέρες
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.
«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», πρόσθεσε.
Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».
«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και του λιπάσματος που παράγεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.
Αναλένα Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.
«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.
«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».
Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή κάπου 20 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.
Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δισ. δολάρια για τη διατροφική ασφάλεια
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια (28,61 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες.
Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών.
Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.
Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν το μεγαλύτερο στοιχείο της κατάρτισης μιας αναφοράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιγράφει τα σχέδια ανάληψης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προγραμματίζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διατροφική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου προϊόντων διατροφής, από ένα συνολικό πακέτο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ουκρανία θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές σε αυτήν χώρες, θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει οικονομική υποστήριξη μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, τα οποία περιορίζονται από τη μετοχική συμμετοχή των χωρών, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις