Πρόταση για εφάπαξ επιβάρυνση των παραγωγών των φωτοβολταϊκών

 

Μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου μετατίθεται η κατάθεση τελικής πρότασης για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ενώ νέα σενάρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας πέραν της μεσοσταθμικής μείωσης των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά κατά 43%.

Μάλιστα, η ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) διατείνεται ότι η κατάθεση πρότασης για μείωση των εγγυημένων τιμών κατά 43% μεσοσταθμικά αποτράπηκε κατόπιν πιέσεων των επαγγελματικών φορέων προς τα αρμόδια υπουργεία.

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η ολομέλεια της ΡΑΕ με αντικείμενο τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ, όπερ σημαίνει ότι μέχρι τότε το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να έχει αποστείλει προς την Αρχή την πρότασή του για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ,  αφού από το ύψος του κουρέματος στα φωτοβολταϊκά θα διαμορφωθεί και η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν προταθεί προβλέπει μια εφάπαξ επιβάρυνση των παραγωγών ώστε να καλυφθούν σωρευμένα ελλείμματα και εν συνεχεία μείωση της εγγυημένης τιμής σε μεσοσταθμικό ποσοστό γύρω στο 25%-27%  αντί για 43% στα φωτοβολταϊκά και 5% αντί για 10% σε αιολικά και υδροηλεκτρικά, ώστε  να αποφευχθεί η νέα συσσώρευση ελλειμμάτων.

Αυτό θα γίνει με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου από τους παραγωγούς προς τον ΛΑΓΗΕ. Το ποσό του πιστωτικού δεν θα καθοριστεί με οριζόντια κριτήρια, αλλά ανά τεχνολογία και ανά παραγωγό.

Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά θα βαρύνει ο χρόνος κατασκευής, η εγγυημένη τιμή της σύμβασης, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά κατά μέσο όρο θα κληθούν να εκδώσουν τιμολόγιο για τέσσερις μήνες, ενώ για τα αιολικά η περίοδος της πίστωσης θα είναι μικρότερη.

Η παραπάνω πρόταση είχε κατατεθεί, παραλλαγμένη, στο παρελθόν από τις τράπεζες και προέβλεπε τη μη έκδοση τιμολογίων για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

πηγη:econews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις