Γαλλία: Marc Fesneau, ο νέος Υπουργός Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων
Γαλλία: Marc Fesneau, ο νέος Υπουργός Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων

Πέντε χρόνια αργότερα, είναι επιτέλους η κατάλληλη στιγμή για τον Marc Fesneau σύμφωνα με τη Le Monde.

Ο πρώην αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο (2018-2022) συμφώνησε πράγματι να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας στη νέα κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, αφού απέρριψε την πρόταση το 2017.

Διορίστηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου, διαδέχεται τον Julien Denormandie και βλέπει τον τίτλο της προσφώνησης του ελαφρώς τροποποιημένο, ενσωματώνοντας την «διατροφική κυριαρχία», μια έννοια που μεταφέρθηκε για δεκαετίες από το αγροτικό κίνημα Via Campesina και επαναλήφθηκε μετά την κρίση του Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ορίσει τρόφιμα αυτάρκεια.

Γοητευμένος από τα γεωργικά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Marc Fesneau, 51 ετών, ξεκίνησε την καριέρα του σε μια εταιρεία συμβούλων που εργαζόταν για το Υπουργείο Γεωργίας, πριν ενταχθεί στο νομαρχιακό γεωργικό επιμελητήριο του Loir-et-Expensive. Το 2002 διορίστηκε διευθυντής του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τις πολιτικές τοπικής ανάπτυξης. Ο πατέρας του ήταν επίσης τεχνικός σύμβουλος στο υπουργικό συμβούλιο του Michel Rocard, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Γεωργίας (1983-1985).

Παρά την όρεξη του για το θέμα, ο κ. Fesneau είχε δικαιολογήσει την άρνησή του να ενταχθεί στη νέα κυβερνητική ομάδα το 2017, τονίζοντας ότι ήθελε να αφοσιωθεί στην πρώτη του θητεία ως βουλευτής για την 1η εκλογική περιφέρεια του Loir-et-Cher.

 Για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως υπουργός Γεωργίας, επέλεξε να πάει σε μια περιοχή που γνωρίζει καλά: τη Cher. Εκεί  αφού επισκέφθηκε δύο αγροκτήματα στο Massay και στο Graçay αυτό το Σάββατο για να συζητήσει με τους αγρότες τις δυσκολίες τους που συνδέονται με την ξηρασία, διεμήνυσε τη θέση του για "διασφάλιση της παραγωγής και της εργασίας για το περιβάλλον".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις