ΕΕ: Στη δημοσιότητα τα μηνιαία δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και ρύζι
ΕΕ: Στη δημοσιότητα τα μηνιαία δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και ρύζι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε  την απόφασή της να συλλέγει μηνιαία δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα της ΕΕ σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και ρύζι και να τα δημοσιοποιεί. Στόχος είναι η καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων των αποθεμάτων στο τρέχον περιβάλλον των υψηλών τιμών και της αβεβαιότητας της προσφοράς, για την έγκαιρη δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η κατοχή ενημερωμένων πληροφοριών για τα επίπεδα αποθεμάτων δημητριακών (όπως σιτάρι, καλαμπόκι ή κριθάρι), ελαιούχους σπόρους (όπως canola, ηλίανθος, σόγια) και ρυζιού είναι απαραίτητη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και τον μετριασμό των διαταραχών της αγοράς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επίπεδο των αποθεμάτων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, ρυζιού και πιστοποιημένων σπόρων που κατέχουν παραγωγοί, χονδρέμποροι και φορείς εκμετάλλευσης. Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση και πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή μέχρι το τέλος κάθε μήνα. Σε ισχύ τίθεται σήμερα ο εκτελεστικός κανονισμός και οι πρώτες κοινοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου, ώστε να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει κοινοποιήσεις για να διασφαλίσει τη διαφάνεια της αγοράς και να παράσχει έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών προϊόντων διατροφής και ζωοτροφών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε επίσης έναν ειδικό πίνακα ελέγχου που παρουσιάζει ενημερωμένα και λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο : σίτου για άλεση, καλαμποκιού, κριθαριού, ελαιοκράμβης, ηλιέλαιου και σόγιας, σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιλαμβάνονται επίσης τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τιμές εισροής ενέργειας και σύνδεσμοι με άλλους χρήσιμους πόρους. Αυτό θα επιτρέψει τη συλλογή πληροφοριών που είναι χρήσιμες για τους φορείς της αγοράς σε ένα μέρος.

Η απόφαση αυτή είχε ήδη προβλεφθεί στην ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο "διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων" που παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου.

Ως μέρος της αντίδρασης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ουκρανία, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία «διαδρόμων αλληλεγγύης» για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να εξάγει σιτηρά, αλλά και να εισάγει αγαθά που χρειάζεται, από ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι ζωοτροφές και λιπάσματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώνα στηρίξει τους γεωργούς της ΕΕ να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των εισροών και τις διαταραχές της αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις